maandag 29 april 2013

Voor Koninginnedag: Cake met stukjes sinaasappel en chocolade!


Het recept van deze klassieke cake was eigenlijk voor een tulband! Maar omdat ik de vorm niet heb, maakte ik er een normale cake van.

De stukjes sinaasappel maken het lekker sappig en fris en de combinatie met chocolade is heerlijk.
Je glazuurt de bovenkant met sinaasappelglazuur en gesmolten chocolade, wat resulteert in een dikke, knapperige laag op je cake!

De volgende dag is de cake nog lekkerder en hij blijft smeuig door de sinaasappelsap dat er in zit.


Nodig
175 gram boter
175 gram zelfrijzend bakmeel
1,5 tl bakpoeder
175 fijne suiker
4 eieren
2 sinaasappels
75 gram pure chocolade

Glazuur
poedersuiker
sinaasappelsap
pure chocolade
amandelschaafsel

tulbandvorm of cakevorm

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de boter, het bakmeel, bakpoeder de suiker en de eieren tot een cakebeslag.

Rasp de schil van 1 sinaasappel en maak krullen met een zesteur van de tweede sinaasappel.

Haal de schil van beide sinaasappels en snij het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Vang het sap op.
Snij de sinaasappelpartjes kleiner.
Rasp de chocolade met een rasp boven een groot bord.

Spatel de stukjes sinaasappel, het sap, de rasp en de chocolade door het beslag. Hou de krullen sinaasappelschil apart voor de versiering!

Vet een cakevorm in en doe het beslag er in.
Zet de cake ongeveer een uur in de oven en controleer met een cocktailprikker of de cake gaar is.

Laat de cake afkoelen en maak ondertussen de 2 glazuren:

Smelt in een kom boven een pan heet water de pure chocolade, tot deze mooi vloeibaar is.

Doe wat sinaasappelsap in een kom en meng met poedersuiker tot een dikke, vloeibare glazuur.

Zet de cake op een vel bakpapier.
Maak met een lepel strepen gesmolten chocolade over de cake.
Laat een beetje opdrogen en maak op dezelfde manier sinaasappelglazuur-strepen er overheen.
Strooi de krullen sinaasappelschil over de nog natte glazuur en bestrooi met wat gebakken amandelschaafsel.

Zet de cake in de koelkast en laat de geglazuurde bovenkant goed hard worden.

Tip:
- Je kunt hier ook cupcakes van maken. Glazuur dan ook de bovenkant van de cakejes.

- De cake is de volgende dag nog lekkerder, omdat de smaken er goed ingetrokken zijn.

- Bewaar de cake afgedekt met plasticfolie in de koelkast.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen