woensdag 3 april 2013

Kippotje met spek, ui en champignons


Het kookboek Captain's Dinner neemt je mee naar cruiseschip de SS Rotterdam, terug in de tijd naar de jaren '50 tot '70. Je krijgt een kijkje in de keuken, maar ook oude menukaarten vind je terug in dit boek.
Superleuk! Ik kocht hem vorig jaar tijdens een rondleiding op het immense cruiseschip dat in Rotterdam ligt.

Ik kookte vorige week twee ouderwetsche gerechten, waarvan dit er ééntje is.

Op de chique menukaart werd het gerecht 'Spring Chicken Bonne Femme' genoemd. Het was een gerecht voor de tweede klasse.

Wij vonden hem heerlijk.


Nodig voor 4
4 kippenbouten
1 1/5 el olijfolie
100 gr spekblokjes
12 kleine sjalotjes
1 teen knoflook, fijngehakt
100 ml witte wijn
150 ml kippenbouillon
enkele takjes tijm, naaldjes eraf
2 laurierblaadjes
150 kleine champignons
bloem of maizena
2 bosuitjes, in ringetjes
2 el bladpeterselie


Bestrooi de kip met wat peper en zout.

Bak de spekjes in een koekenpan en neem daarna uit de pan. Als er genoeg vet in de pan achterblijft, kun je nu de kippenbouten aanbakken. Anders wat olie of boter toevoegen.

Voeg nu de uitjes en knoflook toe en laat een paar minuten meebakken

Giet de wijn en bouillon erbij samen met de tijm en laurierblaadjes. Breng aan de kook en laat daarna een minuut of 20 pruttelen.

Bak ondertussen de champignons in een aparte koekenpan in de olijfolie. Als ze gaar zijn, draai het vuur uit en hou apart.

Neem na 20 minuten de kip uit de pan. Bind de saus met bloem of maizena, tot je een lichtgebonden saus hebt. Begin met 1 eetlepel bloem of maizena.

Voeg nu de champignons en kip toe aan de saus en laat nog een paar minuten pruttelen.
Bestrooi voor het serveren met de bosui en peterselie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten