vrijdag 19 april 2013

Franse appeltaart met 'n laagje amandelspijs


De laatste tijd ben ik gefascineerd door klassieke taarten en baksels. Het echte werk, zoals je ze in bijvoorbeeld Frankrijk en Italie tegenkomt. Dat komt allemaal door de Tarte au Citron, waar ik in Parijs door geobsedeerd raakte. Na hem zelf gemaakt te hebben, bleek het een succes te zijn. Ik wilde meer van dit soort taarten maken.
Zo stond er al een tijdje de Franse appeltaart met amandelspijs op mijn to-do lijstje. Met mooie, glanzende, gerangschikte appelschijfjes.

Het nieuwe boek van Delicious, Het bakboek, staat vol met mooie zoete baksels. Ik heb hem helaas nog niet, maar in de laatst Delicious stond de prachtige appeltaart, welke ik dan ook gelijk geprobeerd heb.

Het resultaat was weer super. Wat is het toch fijn om zo'n zelfgemaakte taart aan te snijden die je nauwelijks nog bij de bakker kunt krijgen!

Het recept had overigens een fout, na navraag bij de redactie van Delicious bleek dat inderdaad zo te zijn. Ik heb hem hier met de juiste hoeveelheden!

Nodig
160 gr boter op kamertemperatuur
160 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei + 1 dooier voor het spijs
300 gr bloem
flinke snuf bakpoeder
rasp en sap van 1 citroen
165 gr amandelspijs, verkruimeld
2 stevige friszure appels
100 gr abrikozenjam
75 gr geschaafde amandelen, geroosterd
rietsuiker

ingevette taartvorm met ribbelrand

Meng de boter, basterd- en vanillesuiker met een snuf zout in een kom totdat het goed gemengd is. Voeg het ei toe en meng goed. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng tot een mooi soepel deeg, maar kneed niet te lang. Leg afgedekt 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde dunne lap van 30-32 cm en bekleed de taartvorm ermee.
Meng de eidooier met de citroenrasp en het amandelspijs en verdeel gelijkmatig over de deegbodem.
Schil de appels, boor het klokuis eruit met een appelboor, snij de appels in plakjes.
Schep de plakjes appel om met citroensap, maar hou wat sap achter voor later.

Leg de appelplakjes in cirkels, elkaar iets overlappend, in een enkele laag in de vorm en werk van buiten naar binnen.
Maak zo tegen de eerste laag in, nog een laag en bestrooi met rietsuiker.


                                   

Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten (of langer, hou dit in de gaten!) goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de oven.

Verwarm de jam en meng met de rest van het citroensap. Bestrijk de nog warme taart met de jam en bestrooi met amandelschaafsel.
Laat de taart helemaal afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen