maandag 22 april 2013

Gepocheerde zeebaars met tomatensalsa


Toen we laatst de kookworkshop voor de stoomoven deden bij het Miele Culinary Institute, maakten we een verukkelijk gepocheerd zeebaarsje met tomatensalsa. Natuurlijk gebruikten we de stoomoven om dit te doen.
Vorige week maakte ik hem thuis ook nog eens en met succes! De smaak van het visje is zo zacht en puur... echt zo lekker.
Je kunt hem ook zonder stoomoven maken. Dan pocheer je hem gewoon op de ouderwetse manier; in bijna kokende bouillon.

De tomatensalsa is lekker zoetzuur voor erbij en mag zeker niet missen bij dit gerechtje.

Nog een voordeel: het is supersnel klaar.

Laat je visboer een verse zeebaars fileren en je hebt een vers fileetje.

Nodig
verse zeebaarsfilets
1,5 l visbouillon
2 tomaten
1 bosui
olijfolie
poedersuiker
wittewijnazijn
peper, zout

Voor pocheren in een pan: breng 1,5 liter visbouillon tot het kookpunt en doe de vis erbij. Draai het vuur omlaag en laat de warme bouillon de vis garen. Leg een deksel op de pan.
Haal na 5 minuten voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. Gebruik het liefste een brede, ondiepe pan, zodat de vis niet kapot gaat wanneer je uit de bouillon schept.

Voor pocheren in de stoomoven: doe 1,5 liter visbouillon in een dichte pan en leg de vis erin. Laat 5 minuten op 100 graden pocheren.

Maak ondertussen de tomatensalsa.
Snijd met een scherp mesje een kruisje in de bodem van de tomaten. Dompel ze een halve minuut onder in kokend water.
Haal uit het water en spoel onder de koude kraan af. Pel de schil eraf en snij in parten. Verwijder de zaden.
Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Snij de bosui in fijne ringetjes.
Besprenkel met wat olijfolie, wittewijnazijn en poedersuiker. Proef of de salsa zoeter moet, of voeg peper en zout toe.

Leg op elke zeebaarsfilet een schepje van de tomatensalsa. Draai er wat peper en zout overheen en besprenkel met wat olijfolie.

Ik serveerde er gebakken polenta met rucola en gedroogde tomaten bij.
Een lekker luchtig aardappelpureetje is ook lekker voor erbij.











2 tomaten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen