woensdag 24 april 2013

Pizza bianca; witte pizza met aardappel


Pizza bianca is een witte pizza, zonder tomatensaus. Er zijn verschillende versies van in omloop, maar een klassieke pizza bianca is er een met flinterdunne aardappelschijfjes, kruiden en wat kaas. Je dient hem wel op te leuken met wat pittige toppings als uienringen, rauwe ham of spek of ansjovis!
Ik vergat dit te doen en mijn prachtig mooi gelukte pizza was wat flauwig. Goeie tip voor mezelf voor de volgende keer: voeg nog wat pittige toppings toe!

Het pizzadeeg is een origineel pizzadeeg en is erg fijn om mee te werken. Het is heel elastisch en soepel en goed uit te rollen tot een mooie dunne pizzabodem.

Nodig voor 2 pizza's
250 gr bloem
half zakje droge gist
1,5 el olijfolie
145 ml handwarm water
theelepel zout
1 grote aardappel, in plakjes van 1 mm dik
2 tenen knoflook
olijfolie
rozemarijn
mozarella

Voor er op
ansovis of rauwe ham
kleine ui in dunne ringen
creme fraiche
rucola

Meng de bloem, gist, olijfolie, zout en het water door elkaar tot een mooi elastisch deeg. Kneed enkele minuten door en zet afgedekt een uur in de koelkast.

Schil een grote aardappel en maak met een mandoline of schaaf dunne plakjes. Doe in een kom en knijp de knoflook er boven uit. Voeg twee eetlepels olijfolie toe, samen met wat zout, peper en rozemarijn. Je kunt ook knoflookolie gebruiken. Dan hoef je geen tenen knoflook erbij te doen.

Verwarm de oven op 250 graden.

Verdeel na een uur het deeg in tweeën en rol er met een deegroller op een met bloem bestoven werkblad een dunne pizzabodem van.
Leg de bodem op een vel bakpapier.

Bekleed de pizzabodem nu met de dunne plakjes aardappel, totdat hij helemaal bedekt is.
Snij een bol mozarella in plakken en verdeel over de pizza.
Als je er voor kiest om uienringen of ansovis als topping te gebruiken, leg deze er dan ook op.
Bestrooi met nog wat peper en zout en leg in de oven.
Bak ongeveer 15 minuten, of tot de bodem mooi lichtbruin is.

Haal uit de oven en bestrijk de randen nog eens met wat knoflookolie.
Leg nog wat rucola en eventueel rauwe ham op de pizza (als je geen ansjovis hebt gebruikt). Besprenkel eventueel met wat klodders creme fraiche.

Voordat hij de oven in ging...

... en zo kwam hij er uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen