maandag 15 april 2013

Een mals, rosé varkenshaasje bakken voor dummies


Een varkenshaasje bakken is het moeilijkste niet. Dit heerlijke sappige vlees heeft ook weinig toevoeging nodig. De smaak is van zichzelf al heerlijk, net zoals een beenhammetje.

Maar voor sommigen is het toch lastig om een varkenshaas mooi lichtrosé van binnen te krijgen, en mooi knapperig en goudbruin van buiten.

De truc is om met je tang of spatel te voelen hoeveel veerkracht de varkenshaas heeft.

In het begin is het vlees nog rauw en zal het vlees zacht en soepel aanvoelen. (Voel maar!) Naarmate het vlees bakt, zal er meer weerstand te voelen zijn wanneer je in het vlees drukt.

Je kunt je voorstellen dat een zeer stevig of hard stuk vlees helemaal doorbakken zal zijn; droog en taai. Dit wil je niet. Dus op tijd voelen en liever te snel uit de pan halen, dan te laat.
(Je kunt hem bij twijfel altijd nog checken door een snede te maken en eventueel altijd nog terug in de pan doen om verder te bakken.)

Daarom hier een eenvoudig 'receptje' voor een sappig varkenshaasje met een lichtrosé binnenkant en een sausje van kastanjechampignons.

Nodig
varkenshaasjes
kastanjechampignons, in plakjes
bekertje slagroom of creme fraiche
zout, peper
boter
evt. wat bieslooksprietjes

Leg de varkenshaasjes een half uur voor het bakken buiten de koelkast en bestrooi met peper en zout.

Laat in een koekenpan een flinke klont boter smelten en leg de varkenshaasjes in de pan. Gebuik een vleestang of spatel. Liever niet prikken met een vork.

Schroei ze aan alle kanten dicht, tot er een mooie lichtbruine kleur ontstaat. Je zult de varkenshaas dus steeds moeten omkeren.

Draai het vuur omlaag en doe de champignons erbij. Leg een deksel op de pan.

Laat nog een minuut of 5 garen met af en toe omkeren.

Voel steeds met je vleestang of spatel hoe gaar het vlees van binnen is. Als het zeer flexibel is (hetzelfde gevoel als toen hij de pan in ging), is hij nog rauw. Heeft hij iets meer weerstand, dan is hij al redelijk gegaard.
Voelt hij hard aan, dan ben je te laat. Je varkenshaas is dan doorbakken!

Haal het vlees uit de pan en voeg een scheutje slagroom of een flinke lepel creme fraiche toe aan de champignons.
Laat het vlees ondertussen even  'rusten' op een bord.
Snij de varkenshaas in schuine stukken en schep de saus er overheen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten