vrijdag 3 mei 2013

Romige auberginesoep met aspergelinten en rivierkreeftjes


Deze onweerstaanbare soep maakte ik afgelopen weekend. Ik vond het recept op 24-Kitchen en toevallig wordt hij vandaag uitgelicht op hun website.
Ik kan er over zeggen: deze soep is heerlijk, dus probeer hem eens!

Ik vind aubergines altijd erg lekker, vooral als ze eerst geroosterd in de oven zijn.
De aubergines die in deze soep gaan worden dat ook.

Het is een volle, vrij dikke soep. Maar je kunt eventueel wat extra bouillon toevoegen zodat hij iets dunner wordt. Dat verandert niets aan de smaak.

Nodig
olijfolie
3 aubergines
5 tenen knoflook, in plakjes
2 takjes tijm
2 el boter
1 ui, gesnipperd
3 el bloem
400 ml groentebouillon
300 ml room
1 limoen

Toppings
handje rivierkreeftjes
2 groene asperges, in dunne linten
oregano

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schenk een scheut olie in de ovenschaal en bestrooi met een beetje zout en peper.
Halveer de aubergines over de lengte en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met een beetje peper en zout en tijmblaadjes. Snij de knoflook in dunne plakjes en verdeel over de aubergines.
Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten en laat daarna afkoelen.

Snij daarna het vlees van de aubergines in stukjes.

Laat de boter smelten in een pan. Fruit de gesnipperde ui ongeveer 2 minuten in de pan. Voeg daarna de bloem toe en blijf roeren. Voeg nu de bouilon toe tot een dikke saus en blijf roeren.

Voordat je de aubergine toevoegt, hou een handje van de stukjes apart voor later.
Voeg nu de aubergine, knoflook en tijm (uit de ovenschaal) en room toe en laat 15 minuten doorkoken.
Rasp de limoen boven de pan en pureer de soep fijn met een staafmixer.
Doe de achtergehouden stukjes aubergine in de soep voor een bite. Proef of de soep nog wat nodig heeft (peper, zout, of geperste knoflook?) en breng eventueel nog op smaak.

Schep de soep in kommen of borden en garneer met een paar linten groene asperge (erg lekker!) en wat rivierkreeftjes. Druppel er wat room omheen en bestrooi met wat oregano.

Je kunt ook oregano-olie maken door olijfolie te verwarmen tot 45 graden en oregano toe te voegen. Laat even trekken en pureer daarna met een staafmixer. Deze olie kun je over de soep druppelen in plaats van droge oregano er overheen te strooien.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen