dinsdag 14 mei 2013

Italiaans tomaten-kaas voorgerechtje


Dit voorgerechtje is erg smaakvol en heel feestelijk om te zien. Het is supermakkelijk om te maken en ook nog eens vega!

Heb je wel eens kaas-kletskoppen gemaakt? Je hebt ze vast wel eens gezien of wel eens voorbij zien komen op kookprogramma's.

Nou, eenvoudiger bestaat er niet. Je legt gewoon wat hoopjes kaas op een vel bakpapier en bakt de 'koekjes' goudbruin.

Deze tomatensaus combineert er heerlijk bij.  Het knapperige, pittige koekje met de zoete warme tomatensaus en romige ricotta, mmmm!

Vergeet geen basilicumblaadje ter garnering, die was ik wel vergeten!

Nodig voor 2
geraspte kaas
twee handjes cherrytomaatjes
halve ui, in sliertjes
laurierblaadje
theelepel suiker
witte wijn
basilicum
ricotta
olijfolie
zout, peper

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg op een vel bakpapier hoopjes geraspte kaas en vorm ze tot 'koekjes' van ongeveer 5-6 cm.
Zet in de oven en laat smelten/ bakken tot ze licht gaan kleuren. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Kijk uit dat ze niet te bruin worden, dan worden ze bitter!

Maak ondertussen de tomatensaus.
Halveer de tomaatjes. Verhit wat olijfolie en fruit de ui tot deze zacht wordt. Doe de tomaten erbij. Voeg een scheut witte wijn, snuf suiker, zout, peper en laurier toe en laat een minuut of vijf zachtjes pruttelen tot de tomaat  zacht wordt. Proef even of er nog iets bij moet.

Als de kaaskoekjes klaar zijn, haal uit de oven en laat afkoelen op een koude ondergrond tot ze hard en knapperig zijn.



Bouw nu de torentjes op; begin met een kaaskoekje, dan een schep tomaten en daarna weer een kaaskoekje. Nu weer tomaten er op en daar bovenop een schep ricotta.



Nu het laatste kaaskoekje. Herhaal de vorige laag, dus weer tomaten met ricotta. Je kunt van de ricotta mooie quenelles maken door met twee dessertlepels mooie ovale bolletjes te vormen.

Draai wat peper over het geheel en besprenkel met olijfolie. Garneer met een basilicumblaadje en eet lauwwarm op!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten