dinsdag 27 november 2012

Vol au vent met garnaal; klassiek kerst-gerechtje


Vol au vent - oftewel zeer luchtig - is eigenlijk een bladerdeegpasteitje. Geen gruwel zoals vroeger vaste prik met kerst; het supermarkt bladerdeegbakje met ragout uit een blikje. Bleh!

Nee, helemaal zelf gemaakt! Dat is leuk om te doen. En supermakkelijk.

Nodig voor 3 bakjes
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 kleine ui
1 gedroogd laurierblaadje
3 takjes tijm
40 gr boter
150 ml melk
100 ml slagroom
100 ml visbouillon
40 gr bloem
handje fijngesneden peterselie
10 schoongemaakte grote rauwe diepvriesgarnalen
(eventueel 4 Sint Jacobsschelpen)
paar druppels citroensap
bieslookplantje
1 ei, losgeklopt
zout, peper
uitsteekvormpje

Breng een pan met de melk, ui, laurier en tijm tegen de kook aan, draai het vuur uit en laat 30 min. trekken. Zeef de melk in een maatbeker. Gooi de inhoud van de zeef weg.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Steek uit 3 van de 6 plakken bladerdeeg een vormpje. Ik koos voor een rondje, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld een kerstster kiezen.
Leg de plakjes met het gat er in op de hele plakjes. Leg losjes het uitgestoken vormpje terug op het gat. Bestrijk met ei en leg op bakpapier in de oven. Laat bakken tot ze mooi hoog zijn en goudbruin. Ongeveer 15 minuten.

Nadat je de garnalen hebt schoongemaakt, snijd ze dan in stukjes van ongeveer 1 cm.
Als je Sint Jacobsschelpen gebruikt, snijd de medallions in stukjes van ongeveer 1 cm.

Smelt 40 gr boter in een pan op laag vuur. Voeg de bloem toe en laat even garen. Roer geleidelijk de visbouillon erdoor tot het een gladde saus is en laat even op laag vuur binden. Klop de gezeefde melk en de slagroom erdoor tot er een gebonden saus ontstaat. Is hij te dik, voeg dan nog wat visbouillon of slagroom toe.
Als de ragout de juiste dikte heeft (mooi gebonden, maar niet te dik) voeg dan de de peterselie, garnalen (Sint Jacobsschelpen), een sufje zout en peper en een paar druppels citroensap toe.
Laat pruttelen op laag vuur totdat de garnalen mooi roze zijn. Proef of de ragout goed is.

Haal de bladerdeegbakjes uit de oven en snijd met een scherp mes voorzichtig de 'dekseltjes'  uit de bovenkant.
Schep de ragout er in. Knip wat sprietjes bieslook fijn en strooi over de ragout. Leg het dekseltje er weer bovenop.

Tip voor een extra feestelijke look:
Strooi wat Noorse of Hollandse garnalen over de ragout of wat mooie oranje zalmkaviaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen