vrijdag 2 november 2012

Snelle gepofte aardappeltjes met toppings

In Amerika is er een fastfoodrestaurant dat gespecialiseerd is in gepofte aardappelen, The Potato Sack.

Nog nooit zag ik zulke grote aardappelen, zo'n 25 cm doorsnede! Ze worden opengesneden en je kunt kiezen uit verschillende toppings. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit broccoli met gesmolten cheddar of zure room met spekjes en bosui. Natuurlijk op zijn Amerikaans; zoveel dat de toppings al een gerecht op zichzelf zijn.  De laatste koos ik altijd! Heerlijk!

Ik maak ze wel eens thuis, bijvoorbeeld wanneer we spare ribs eten.

Het liefst maak ik ze met de grootste aardappels die ik heb, maar met kleine gaat het ook prima. Dan geef ik er meerdere per persoon.

De toppings zet ik in schaaltjes op tafel, zodat iedereen zijn eigen variant kan samenstellen.

Een aardappel poffen hoeft niet lang te duren! Geen gedoe met aluminiumfolie en een oven of barbecue.
Op het volste vermogen van de magnetron is hij in 10 minuten klaar. Kleinere aardappelen soms eerder!

Je wast de aardappels en prikt in de bovenkant wat gaatjes met een vork. Laat daarna de magnetron zijn werk doen. Kijk tussendoor of ze al klaar zijn, gewoon even met een vork prikken of hij al gaar is. Als de vork makkelijk door de aardappel heen glijdt, is hij gaar.

Snijd de aardappels open en bestrooi met wat peper en zout. Nu kunnen de toppings er op!

Ideetjes die je als toppings kunt gebruiken:

zure room
gesneden bosui
uitgebakken spekjes
uitgebakken blokjes chorizo
geraspte kaas
mini broccoli roosjes, gekookt
klontje kruidenboter
mais
kruidenkaas
zure room met rivierkreeftjes
blokjes paprika

Wat je zelf wilt, gewoon proberen! Het is een leuk bijgerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen