maandag 5 november 2012

Krokante spinazie-feta driehoekjes


Dit superkrokante heerlijke hapje komt uit het boek van Tessa Kiros, 'De Smaak Van Mijn Herrinnering'.

Het is supermakkelijk te maken!

Omdat ik niet zoveel filodeeg meer had, heb ik de andere helft met bladerdeeg gemaakt. Dit geeft een minstens zo lekker hapje, maar is totaal anders. Met bladerdeeg zijn het meer 'broodjes'.

Gebruik evenveel feta als spinazie. Ik doe het meestal op gevoel, omdat ik er nooit zoveel maak als het originele recept in het boek. Voor ongeveer 10 hapjes gebruikte ik ongeveer 100 gram feta en 100 gram spinazie.
Gebruik altijd evenveel spinazie als feta.


Nodig voor ongeveer 10 stuks

filodeeg
potje fetablokjes
blokjes gehakte diepvriesspinazie
nootmuskaat
peper, zout
1 ei
parmezaanse kaas
evt bladerdeeg (2 plakjes voor 4 hapjes)
50 gr  gesmolten boter.

Verwarm de oven op 190 graden.

Laat het filodeeg en bladerdeeg ontdooien.
Ontdooi ongeveer 100 gram spinazie en druk het vocht goed uit door een zeef.

Doe ongeveer 100 gram fetablokjes in een kom en prak fijn met een vork. Roer de spinazie er doorheen.
Breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Voeg het ei toe en roer er goed doorheen.
Doe nu de parmezaanse kaas erbij. Gebruik genoeg zodat het mengsel minder dun is. Door genoeg parmezaanse kaas toe te voegen, wordt het iets dikker.

Als het filodeeg ontdooid is, haal de plakken voorzichtig van elkaar. Besmeer een plak met gesmolten boter met een kwast. Leg nu nog een plak filodeeg er bovenop en besmeer opnieuw met de boter.
Snij nu het filodeeg in drie repen in de lengte. De repen zouden ongeveer 7 cm breed moeten worden.

Leg onderaan elke reep een schepje van de vulling en klapeen hoekje naar binnen, zodat je een driehoekje krijgt. Klap hem nu telkens naar boven en vouw het laatste randje over het driehoekje heen. Besmeer de buitenkant met boter.
Leg de driehoekjes op bakpapier en bak ze in de oven tot ze krokant en goudbruin zijn. Reken op 15-20 minuten en keer halverwege om.

Als je bladerdeeghapjes wilt maken, snijd elk plakje bladerdeeg schuin doormidden. Je hebt nu driekhoekjes en kunt dus van elke plak bladerdeeg 2 hapjes maken. Leg op een helft een schepje spinazie-feta vulling en klap dicht, zodat je een driehoekje hebt.
Bak in de oven op 200 graden ongeveer 20 minuten. Keer halverwege om.

Serveer met tzaziki!













Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen