dinsdag 13 november 2012

(Kerstdiner-waardige) Vispastei


In de Delicious van vorige maand stonden een aantal recepten uit het nieuwe kookboek van Delicious (tweede deel; Delicious, Lekker Koken) .

Ook deze vispastei. Ik maakte hem gisteren en hij was heerlijk. Heel zachte smaken, waarbij de vis helemaal tot zijn recht kwam.

Vooral de saus/ ragout is erg lekker en bracht mij gelijk op ideeën; met een lekker garnaaltje erdoor kun je er lekkere bladerdeegpasteitjes of garnalenkroketjes van maken! Binnenkort probeer ik dat eens.

Deze pastei is kerstdiner-waardig, vind ik. Erg leuk om met de feestdagen op tafel te zetten en met wat mooie rode kerstomaten bovenop de pastei is hij helemaal Christmassy!

Let op, het heeft wel wat tijd nodig om te maken.

Foto uit Delicious
Zo maak je het (ik halveerde alles);

Nodig voor 6
1 kleine ui
1 gedroogd laurierblaadje
3 takjes tijm
1 kg aardappelen (geschild en in stukken)
100 g boter
250 ml melk
300 ml slagroom
500 gr witte visfilet, in stukjes van 3x3cm
500 gr zalmfilet, in stukjes van 3x3cm
125 ml visbouillon
40 gr bloem
15 gr fijngesneden peterselie
250 gr schoongemaakte grote rauwe garnalen
3 hardgekookte eieren, fijngesneden
zout, peper, nootmuskaat

Breng een pan met de melk, ui, laurier en tijm tegen de kook aan, draai het vuur uit en laat 30 min. trekken. Zeef de melk in een maatbeker. Gooi de inhoud van de zeef weg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng intussen de aardappels in een pan met koud water met zout aan de kook en laat ze in 12 min. gaarkoken. Laat goed uitlekken. Pureer de aardappels. Voeg 50 gr boter, 200 ml slagroom en zout, peper en nootmuskaat toe.
Leg de zalm en witte vis in een ovenschaal. Schenk de bouillon erover. Doe er zout en peper bij en dek af met aluminiumfolie. Gaar de vis in de oven in 12-15 min. Schep de stukken vis met een schuimspaan op een schaal. Bewaar 80 ml van het stoofvocht.
Smelt 40 gr boter in een pan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer 1-2 min. tot het een gladde roux is en de bloem gaar. Roer geleidelijk de melk erdoor tot het een gladde saus is en laat 2-3 min. op laag vuur binden. Klop het stoofvocht en de overgebleven 100 ml slagroom erdoor, gevolgd door de peterselie, sufje zout en peper.
Schep de vis weer in de ovenschaal en strooi de garnalen en het fijngehakte ei er overheen. Giet de bechamalsaus er over. Schep de aardappelpuree er over en maak de bovenkant glad.
Leg de overgebleven boter in snippers er bovenop en strooi nog wat peterselie er overheen.
Verhoog de oven naar 200 graden en bak de pastei 20-25 min. in de oven.
De bovenkant moet mooi goudbruin zijn en de saus moet borrelen.

Lekker met wat veldsla erbij.

Tip: Voor een feestelijke (kerst)look, leg er wat gehalveerde kerstomaatjes bovenop!
Tip: Heel geschikt en feestelijk om in mini-cocottes te serveren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten