vrijdag 7 juni 2013

Verse cannelloni met ricotta-spinazie en rauwe ham


Er gaat niets boven een warm bordje pasta - het liefst uit de oven. Dat is comfort food No.1.
Of het nu winter of zomer is, vroeg of laat,  bij mij gaat het er altijd wel in!

Ik maakte laatst cannelloni met ricotta en spinazie. Hmmm, alle pasta met ricotta-spinazie is altijd zo'n goede combinatie.
Je kunt hem lekker vega laten, maar ik deed er snippers rauwe ham doorheen en dat gaf een heerlijk pittig en rokerig accent aan de cannelloni.

Zorg dat je verse lasagnevellen hebt, die kun je makkelijk rollen en kleven niet aan elkaar vast wanneer je gedroogde vellen eerst zelf kookt. Je kunt verse lasagnevellen bij AH kopen.

Nodig voor 2-3 personen
pak verse lasagnevellen
gehakte diepvriesspinazie
bakje ricotta
geraspte parmezaanse kaas
1 ei
rauwe ham, heel dunne plakjes
nootmuskaat
knolookpoeder
peper, zout

blik gepelde tomaten
basilicum
knoflook

Laat de 3/4 van een pak diepvriesspinazie ontdooien en druk het vocht goed uit door een zeef.

Kook in een waterkoker water en verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Meng 3/4 van de ricotta door de spinazie met een vork. Snij de rauwe ham in kleine stukken en roer door de spinazie. Breng op smaak met een snufje knoflookpoeder en nootmuskaat, peper en zout. Proef of er meer knoflookpoeder en nootmuskaat bij moeten!
Voeg een ei en een heel zakje geraspte parmezaanse kaas (70 gram) toe en roer goed door.

Maak in een steelpan de tomatensaus.
Doe een blik gepelde tomaten in een steelpan en maak ze fijn met een pollepel.
Breng op smaak met zout, peper, basilicum en knoflook. Laat een paar minuten inkoken tot de saus wat dikker wordt. Proef of de smaak goed is. Je kunt eventueel nog een scheut rode wijn of wat oregano toevoegen. Voor een mildere saus kun je een schepje poedersuiker toevoegen.

Doe gekookt water in een lage schaal die groot genoeg is voor een lasagnevel.
De verse vellen zijn wel zacht, maar kunnen breken wanneer je ze oprolt. Daarom week je ze heel kort één voor één in het gekookte water. Dan worden de vellen slap en zijn ze makkelijker op te rollen. Doe er steeds één per keer.

Leg op elk lasagnevel een reep van de spinazie-ricotta en rol op. Leg voorzichtig in een ingevette ovenschaal met de open kant naar beneden. Leg de rolletjes dicht tegen elkaar aan, zodat ze niet kunnen inzakken of opengaan.

Giet de tomatensaus over de ovenschaal en bestrooi eventueel nog met wat kaas.

Zet in ongeveer 15 minuten in de oven.






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen