donderdag 13 juni 2013

3 Thaise gerechtjes



Laatst verrastte mijn vriend mij met een 'Thaise rijsttafel'. Hij had allemaal lekkere gerechtjes gemaakt, waaronder de Thaise kippensoep. Die ik echt de lekkerste soep ooit vond! (hier  http://aboutfoodandfashion.blogspot.nl/2013/04/de-lekkerste-soep-ooit-thaise-kippensoep.html lees je het recept )

Verder stonden er nog andere heerlijke dingen op tafel, zoals de zoete aardappeltjes met caramelsaus en pittige Thaise komkommersalade.
Vlees in Thaise curry is ook makkelijk te maken; wij hadden een variant met kip en met vlees.

Thaise komkommersalade
500 gr komkommer
6 tenen knoflook
1 groen thais pepertje (toko)
6 el tamarindesap (toko)
4 el vissaus
2 el bruine suiker
half bakje cherrytomaatjes

Schil de komkommer en snij in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel.

Snij de komkommer in lengtereepjes.

Pers de knoflook uit boven de komkommer.

Snij de peper in dunne ringetjes
.
Halveer de tomaatjes.

Meng alle ingrediënten door elkaar.
Maak de dressing door tamarindesap, vissaus en suiker te mengen.


Zoete aardappeltjes met caramelsaus (Puek Chaap)
500 gr zoete aardappelen
frituurolie
450 gr kristalsuiker
4 el water
snuf zout

Schil de aardappelen, spoel af met koud water en dep ze droog.
Snij er frietjes van in normale patat-maat.

Verhit de oliein een wok of frituur en bak er de stukjes aardappel in tot ze goudbruin zijn.

Breng in een kleine pan de suiker, het water enhet snufje zout aan de kook.
Laat het ongeveer 3 minuten tot caramel koken. Blijf goed roeren.

Doop de gefrituurde aardappelstukjes in de caramel en tot ze rondom bedekt zijn en laat afkoelen tot de caramel hard begint te worden.


Vlees in Thaise curry
2 kipfilets of 500 gram varkenshaas
2 sjalotjes, gesnipperd
1 teen knoflook
potje rode of groene currypasta
1 cm gember, geraspt
bruine suiker
handje koriander
2 el vissaus
blik cocosmelk

Snij het vlees in kleine stukken.

Verhit olie in een wok en fruit de sjalotjes samen met de knoflook tot ze glazig worden.
Doe het vlees erbij en bak aan.

Voeg de geraspte gember toe, samen met 3 eetlepels currypasta. De groene is pittiger dan de rode!

Roer door elkaar en voeg de cocosmelk toe samen met een eetlepel suiker en vissaus.

Laat een minuut of 8 pruttelen en proef of hij pittiger/ zoeter/ zouter of frisser moet.

Voeg eventueel nog wat currypasta, suiker, zout of gember toe. Bestrooi met wat koriander
en serveer met witte rijst.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen