maandag 24 juni 2013

Creme Brulee uit Chez Rachel


Laatst maakte ik dit superlekkere toetje uit het boek van Rachel Khoo, een klassieke creme brulée.
Het is supermakkelijk om te maken en je krijgt er veel voor terug.
Het enige nadeel is, dat je het moet laten 'rusten', afkoelen dus. Het liefst moet je de vanillevla een dag in de koelkast laten, zodat de vanille lekker kan intrekken.
Wij speelde vals en aten de creme brulée lauwwarm. Ook erg lekker!

Nodig
3 dl slagroom
2 dl melk
6 eierdooiers
vanillestokje
100 gr suiker

30 gr fijne kristalsuiker
30 gr ruwe rietsuiker
gasbrander
braadslee
ramekins

Schenk de room en melk in een pan. Splits het vanillestokje en schraap het merg er uit. Voeg het vanillestokje en het merg toe aan de melk. Breng aan de kook, zet het vuur heel laag en verwijder het stokje.

Meng de eierdooiers met de suiker in een kom.
Schenk langzaam bij de melk en blijf voortdurend roeren met een garde.
Zorg dat de melk niet te heet is, anders gaat het ei stollen.

Blijf roeren tot er een vla ontstaat.

Voor een intense vanillesmaak; laat afkoelen en zet een dag in de koelkast.

Je kunt er ook voor kiezen om het toetje direct af te maken.
Verwarm dan de oven op 110 graden en schenk de vla in ramekins.

Zet de ramekins in een braadslee en schenk water er water in. De ramekins moeten tot de helft in het water staan.
Bak ze 30-40 minuten tot de vla lobbig is.

Neem de ramekins uit het water en laat afkoelen. Dek ze af met plasticfolie en zet ze nu minstens 4 uur in de koelkast om flink af te koelen. (Of eet ze lauwwarm!, ga direct door met het maken van de karamellaag)

Als ze afgekoeld zijn, maak dan de karamellaag.
Dep voorzichtig condens dat op de puddinkjes is ontstaan met een papiertje weg.

Bestrooi met de twee soorten suiker.
Karamelliseer de suiker met een gasbrander totdat er een gesmolten, krokante karamellaag ontstaat.

Het hoort niet, maar als je het lekker vindt, kun je de creme brulée ook lauwwarm eten nadat ze uit de oven komen. Bestrooi dan gelijk met suiker en karamelliseer met de gasbrander. Je hoeft dan niet vier uur te wachten tot ze afgekoeld zijn.
Dit deden wij en we vonden het erg lekker.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen