vrijdag 8 februari 2013

Soezen maken: honing-mosterdsoes met veldsla


Zelf soezen maken. Nog zo'n opdracht die ik mezelf als culinaire uitdaging voor dit jaar gaf. Soezen voor zowel hartige als zoete doeleinden.
En soezen maken is kinderlijk eenvoudig en leuk om te doen! Het is weer een klassiek voorbeeld van - met een paar simpele ingrediënten iets verbluffends maken.
Je hebt namelijk niet zoveel bijzonders nodig voor het maken van perfecte soezen. Eigenlijk heb je het meeste altijd wel in huis. En met de vulling kun je alle kanten op.

Hier is dan ook deel 1 van creatief met soezen; de honing-mosterdsoes met veldsla. Ideaal als voorgerechtje. Hij is helemaal vega en lekker pittig.

Nodig:

soezen
1 dl water
40 gr boter
mespuntje zout
50 gr zelfrijzend bakmeel
2 eieren

vulling en topping
zakje veldsla
geraspte kaas
honing-mosterddressing
2 el pittige, fijne mosterd
poedersuiker

Verwarm de oven voor op 225 graden
Doe het water samen met de boter in een steelpan tot het water kookt. Voeg het zelfrijzendbakmeel en zout in één keer toe en roer goed en stevig met een pollepel. Er ontstaat nu een klont deeg. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de eieren één voor één toe.
Schep op een vel bakpapier hoopjes van het deeg. Je kunt zowel grote als kleine soesjes maken, maar voor de honing-mosterdsoezen heb je grote nodig.
Een volle, grote eetlepel soezendeeg is genoeg voor een grote soes. Als je mooie ronde soezen wilt, kun je hoopjes met een spuitzak maken. (Ik deed dit niet)
Schuif in de oven en laat ongeveer 10-15  minuten goudbruin bakken. Draai daarna de oven uit en laat in de warme oven nog 7 minuten afkoelen. Hierna de soezen op een rooster buiten de oven laten afkoelen.

Maak ondertussen het 'glazuur'. Meng de mosterd met de poedersuiker en proef of de mosterd naar je smaak is. Gebruik lekker veel poedersuiker!

Meng de veldsla met geraspte kaas en honing-mosterddressing.

Als de soezen afgekoeld zijn, maak een gat in de onderkant door met een schaar in te knippen. Je kunt er ook voor kiezen om ze dwars open te snijden zoals een broodje. Dan krijg je een meer open resultaat. Vul met de veldsla en besmeer met de mosterdglazuur. Gebruik hiervoor een kwastje.
Laat even afkoelen in de koelkast.
Garneer met een bosje veldsla en wat geraspte kaas.

De overige soezen kun je vullen met zoetigheid of invriezen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten