donderdag 20 september 2012

Ultiem comfort food; Lichte uiensoep met jumbo kaascrouton

Van de vele recepten die er van uiensoep zijn, is deze zeer smakelijke variant is heel makkelijk om te maken, de meeste dingen heb je altijd wel in huis!


Mijn signature dish is toch wel mijn tomatensoep, al jarenlang een succes. Heerlijk om te zien dat iedereen altijd tijdens verjaardagen of dineetjes zijn coolness laat varen om volledig weg te duiken in zijn warme bord soep en deze zwijgend en genietend naar binnen zit te lepelen... comfort food ten top.

Maar sinds afgelopen jaar is er een favoriete soep bij gekomen met hetzelfde effect; deze lichte uiensoep.

Vooral de jumbo grote kaascroutons zijn heerlijk pittig en chewy en leuk om erbij te geven.

En in zijn geheel is het best een vullende kleine maaltijd of lunch.


Zo maak je het:

Nodig

6 grote uien, in dunne ringen
1 eetlepel gedroogde tijm
1 laurierblaadje
80 gr boter
1,5 liter vleesbouillon (van blokjes)
400 ml witte wijn
1 eetlepel bloem
zout, peper

Kaascroutons

witbrood of witte bollen
knoflookolie
geraspte kaas
gedroogde peterselie
grilloven

Snijd de uien in dunne ringen en laat de boter in een soeppan smelten. Doe de uienringen samen met de tijm, het laurierblaadje en een snuf zout erbij en smoor de uien in de boter. Laat het vuur laag staan en laat de uien 40 minuten zacht worden in de pan. De uien mogen niet bruin worden!
Doe na 40 minuten de bloem bij de uien en roer goed door. Hierna de wijn voorzichtig toevoegen en daarna de bouillon. Laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken. Proef of er zout en peper bij moet.

Maak ondertussen de kaascroutons.

Verwarm de grilloven voor op 200 graden.

Als je witbrood hebt, snijd dan driehoekjes. Heb je witte bolletjes, gebruik dan een half bolletje per persoon. Besprenkel het brood met de knoflookolie en zet onder de grill voor 5-10 minuten, totdat de randjes bruin worden en het brood krokant begint te worden. Haal uit de oven en strooi er geraspte kaas over. Bestrooi met wat gedroogde peterselie. Zet terug onder de grill en laat nog eens 10 minuten grillen, totdat de kaas gesmolten is en het brood mooi bruin is. Ze mogen koud gegeten worden.

Als de soep klaar is, serveer de kaascroutons er naast. Oorspronkelijk hoort de crouton in de soep te drijven, maar ik ben geen fan van zompig brood, dus dip ik het liever in de soep tijdens het eten! Kijk zelf maar wat je het lekkerst vindt.

Tip:
Ook al hoort het niet zo, ik doe altijd 3 eetlepels geraspte kaas in mijn uiensoep. De kaas smelt dan en geeft lange draden tijdens het eten (een mes gebruiken!) maar dit is zoo heerlijk in de soep. Probeer maar eens, you'll love it!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten