maandag 24 september 2012

Hoe vaak heb jij de sushi-etiquette al overtreden?Nooit geweten dat er zoiets bestaat als etiquette voor het eten van sushi. En als je er over nadenkt is het eigenlijk wel logisch, vooral in de beleefdheidscultuur als de Japanse.
Laatst kwam ik het ergens op internet tegen. Geen idee dat ik toch regelmatig de kok of gastheer heb beledigd met mijn sushi-eetgewoonten!
Voor als je binnenkort sushi gaat eten zij hier wat regels;
Do’s:
·         Na elke sushi neem je een slokje sake (Japanse rijstwijn) of eet je een stukje gari (ingemaakte gember). Beide neutraliseren je smaak, waardoor je weer optimaal kunt genieten van de volgende sushi. (Dan te bedenken dat ik altijd een stukje gember op mijn sushi heb gelegd! Hoe genant, wat moeten ze wel niet gedacht hebben!)
·         Proef veel verschillende soorten sushi en bestel niet elke keer alleen maar je favoriet. Het wordt als onbeleefd ervaren om slechts een klein aantal sushi's te proberen.
·         Sushi mag officieel met de handen gegeten worden, maar dit zul je niet vaak zien in het doorsnee sushi-restaurant. Wanneer dit wel de bedoeling is, zul je voor het eten een warm doekje krijgen om je handen schoon te maken. Dit leg je vervolgens naast je neer, zodat je je handen er aan kunt afvegen na het eten van iedere sushi.
·         Sushi wordt met eetstokjes gegeten. Kun je hier niet mee overweg of heb je dat nog nooit eerder gedaan? Vraag dan gerust om een alternatief. In westerse sushi-restaurants zijn altijd vorken of aan elkaar gebonden eetstokjes aanwezig. Deze laatste zijn zo aan elkaar gemaakt dat je ze alleen naar elkaar toe hoeft te duwen en zijn dus makkelijker in gebruik.
·         Officieel eet je nigiri-sushi (hapje rijst met daarop vis/vlees/omelet) met het hoofdingrediënt naar beneden. Meestal is dat dus de rauwe vis, maar als regel kun je hanteren dat de rijst naar boven gericht is. In praktijk zul je dit in westerse restaurants niet vaak zien gebeuren, maar het toont wel dat je sushi-kennis boven dat van de gemiddelde Nederlander uitstijgt!

Doe dit vooral niet:
·         Meer bestellen dan je kunt eten. In de Japanse cultuur is het uiterst onbeleefd om teveel sushi te bestellen. Naast het feit dat ze duur zijn en verspilling dus veel geld kost, komt het uitermate hebberig over.
·         Met je eetstokjes in de sushi prikken. Dit lijkt misschien een goede oplossing als je de eetstokjes niet kunt hanteren, maar in je eten prikken is not done.
·         Je sushi onderdompelen in sojasaus. Sprenkel liever een aantal druppeltjes op je sushi of dip hem voorzichtig in de saus. Teveel sojasaus gebruiken is een belediging voor de kok, want hij heeft de sushi dan blijkbaar niet goed op smaak gebracht. Bovendien is sojasaus zo zout dat je weinig andere smaken meer zult proeven.
Mocht je naar Japan of een ander Aziatisch land afreizen, dan is het raadzaam deze regels nog eens te bestuderen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten