woensdag 19 september 2012

Pollo Tonnato; Gepocheerde kipfilet met heerlijke tonijnsaus

Met dit gerecht maak je indruk op je gasten, ik heb hem al meerdere malen voorgeschoteld tijdens mijn etentjes en het is altijd een succes!

Het is een variant op de klassieke italiaanse dish Vitello Tonnato, maar wordt dit keer met gepocheerde kipfilet gemaakt.

Wel eens kipfilet gepocheerd?
Dat is heel simpel, je gooit de kip gewoon in de pan, even koken en daarna laten garen in de warme bouillon!
Het resultaat is een heerlijk sappige en zachte kip

Op de foto (helaas niet mijn mooist behaalde resultaat) zie je de kip gepocheerd in kippenbouillon.
Gebruik echter geen kippenbouillon, want zoals je ziet krijg je dan gele kip, wat absoluut niet wenselijk is! Normaal gebruik ik rundvleesbouillon en de kip krijgt dan een mooie witte kleur.

De tonijnsaus is zo lekker, dat je hem zo wel wilt opeten! Omdat wij maar met zijn tweeen zijn, blijft er altijd veel van de goddelijke saus over. Je kunt hier lekker een krokant broodje in dippen.

Zo maak je het;

Nodig voor 4 personen:

4 kipfilets
1,5 liter rundvleesbouillon (van blokjes)
1 glas witte wijn

tonijnsaus

150 ml mayonaise
blikje tonijn op olie van 180 gram
eetlepel kappertjes
3 eetlepels van de bouillon
peper, zout
staafmixer
extra kappertjes voor de garnering

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Doe de bouillonblokjes er in en laat oplossen. Doe het glas witte wijn er bij samen met de kipfilets. Laat de kipfilet 5 minuten koken en draai daarna het vuur uit. Laat de kip nog 10 minuten garen in de hete bouillon.

Maak ondertussen de saus door alle ingredienten bij elkaar te voegen en met de staafmixer te pureren. Zet de saus in de koelkast tot je het nodig hebt.

Als de gaartijd van 10 minuten verstreken is, haal de kipfilets dan uit de bouillon en maak een insnede om te kijken of de kip mooi gaar van binnen is. Is deze nog niet helemaal gaar, laat dan een paar minuten langer in de bouillon garen!
Haal de kip uit de bouillon en snijd in plakken. Rangschik voorzichtig op de borden, zodat de kipfilet de originele vorm behoudt, maar wel in plakken gesneden is. Lepel de tonijnsaus er overheen. Geef een draai met de peper- en zoutmolen en garneer met wat kappertjes.

Ik serveer hem altijd met malse veldsla, met wat geraspte kaas en een honing-mosterd dressing. Daarbij geef ik altijd gegratineerde aardappeltjes (in slagroom gegratineerd), tezamen een hemels diner!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten