dinsdag 11 september 2012

Paarse, aromatische Cuberdons

Weet jij wat cuberdons zijn?

In België kwamen we overal deze mooie paarse driehoekige snoepjes tegen, Cuberdons.


In eerste instantie dachten we dat het bonbons waren, maar dat zijn het zeker niet!

Het zijn forse suikersnoepjes (denk: formaat en gewicht van een grote bonbon) in een kegelvorm van ongeveer 2,5 cm breed met een omhulsel dat te vergelijken is met suikergoed. Ze zijn gevuld met een vloeibare binnenkant en wegen best zwaar.

De smaak is bosbes/ blauwe bes-achtig en de paarse kleur is om bij weg te dromen!
Ik vond de snoepjes heel verrassend, iets dat wij hier in Nederland niet kennen, ook niet iets vergelijkbaars. Zelfs de gelatine-achtige vulling is moeilijk te vergelijken. Het komt niet in de buurt van jam, maar is heeft ook niet de dikte van siroop. En de smaak is zeer aromatisch, erg mmmmmm.

De snoepjes heten cuberdons en worden in België ook neuzeke, tsoepke, Gentse neus of topneus genoemd. Dit vanwege de vorm, die wegheeft van een neus.

De cuberdon heeft een beperkte houdbaarheid van 3 weken. Hierna begint de binnenkant te versuikeren. Door de beperkte houdbaarheid wordt de cuberdon niet geëxporteerd en is hij dus alleen in België te verkrijgen. De cuberdon wordt als streekproduct erkend.

Ook leuk om te weten; sinds een aantal jaren wordt de smaak van de cuberdon gebruikt bij het beschrijven van smaakseigenschappen door wijnkenners.

Als je een keer in Brugge of Gent komt, probeer ze dan een keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten