vrijdag 7 september 2012

Romige aubergine uit de oven met tzaziki


Dit recept is geïnspireerd op het recept van de populaire chef en kookboekenschrijver, Yotam Ottolenghi. Je vindt het all over foodblog-land,  en ik waagde ook een poging om ze te maken, de aubergines uit de oven.

Alleen met mijn 'eigen' sausje er op. (Het originele sausje is er één met karnemelk)

De aubergine wordt in de oven heerlijk romig en smaakvol, echt comfort food.
Bij ons zal het in vervolg vaker op het menu staan.
Ik strooide er roze peperkorrels over, maar laat die volgende keer weg!

Zo maak je dit simpele gerechtje:

Nodig voor 2

2 aubergines
tijm
olijfolie
zout, peper

Saus

dikke yoghurt (griekse)
teen knoflook
stuk komkommer, ongeveer 3 cm
olijfolie
azijn
zout, peper
(eventueel ter garnering granaatappelpitjes)

Verwarm de oven op 200 graden voor.
Snijd de aubergines doormidden en kerf met een mes een ruitpatroon in de bovenkant. Besmeer de bovenkant met olijfolie met een kwastje en laat even intrekken. Herhaal dit nog drie keer. De aubergine zuigt de olie op.
Strooi er wat tijmnaaldjes en zout en peper over en leg ze in een ovenschaal. Zet in de oven en laat 30-40 minuten bakken.

Maak ondertussen de tzaziki;
Rasp de komkommer in sliertjes en laat goed uitlekken in een zeef. Je kunt met de achterkant van een lepel duwen om het sap er uit te drukken. Pers de knoflook uit in de yoghurt, doe er een theelepel olijfolie bij en een theelepel azijn bij. Meng de komkommer er door en breng op smaak met peper en zout.
Voor een romig resultaat kun je eventueel een schepje creme fraiche toevoegen.

De aubergines zijn na 40 minuten mooi bruin geworden en kunnen uit de oven. Schep er wat saus op.


In het originele recept worden er granaatappelpitjes en z'atar overheen gestrooid. Ik deed het niet, maar je kunt het proberen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten