maandag 3 september 2012

Culinair in Brugge, België

Fijn een weekendje naar Brugge in België. Wat een ontzettend mooie stad!
Naast de vele bezienswaardigheden staat in Brugge de Belgische keuken overal centraal. En er is een zeer ruime keuze aan culinaire winkeltjes. Winkeltjes om bij te watertanden.
Brugge is culinair een heel fijne stad!

Wat opvalt is, dat de hele stad naar friet ruikt.
Bijna alle restaurants hebben dezelfde gerechten op het menu staan en het ene restaurant ziet er nog gezelliger uit dan het andere.
De periode dat wij er waren is die van mosselen, dus overal stond het mosselpannetje op het menu. Met knoflook, kruiden, bier of wijn.
Er zijn ook opvallend veel fondue-restaurants. Is dit typisch Belgisch?
Brugge is helaas wel erg toeristisch is en je bent er zeker niet de enige. Op zondag was het wel iets rustiger (en prettiger!)

Wat zagen we?
Je komt het ene na het andere chocoladewinkeltje tegen. Maar waar kun je de beste kopen? Geen idee, we zijn bij verschillende winkels geweest. Sommige klein en authentiek, sommige strak en chique als juweliers.
De meest opvallende etalage zagen we bij The Chocolate Line, met chocoladekunst in de etalage. Vanuit de winkel kun je in het atelier kijken, waar de chocolade gemaakt wordt  (zie ook website www.thechocolateline.be)

Naast chocolade ook veel delicatessenwinkels (met slagerij), kaas en bier. De slagerijen zien er soms uit als mooie boutiques, een lust voor het oog.











Wat aten we?

We aten twee keer mosselen, één keer gekookt in bier en één keer gekookt in witte wijn. Ik weet niet welke ik het lekkerst vond, maar ga ze deze week zelf nog met bier maken!

Ook at ik Vlaamse runderstoof, waar tevens bier in zat. Helaas miste ik wat groenten of aardappelen in het stoofpotje, maar dit schijnt zo te horen. Bij het eten kregen we friet, welke niet echt lekker was.

We dronken plaatselijk bier, de Brugse Zotte en Straffe Hendrik. Beide bieren waren krachtig en kruidig en erg goed.

En natuurlijk hebben we ook overdadig van de chocolade geproefd! (oef, calorierijk weekendje!)





Wat kochten we?

Naast de bekende praliné's waren er ook overal gekonfijte sinaasappelschilletjes en -schijfjes met chocolade te koop. Wij kochten ze en ik vind ze heerlijk bij de thee!
We kochten ook een heel jonge Brugse kaas, de 'Baby Brugge', zo jong dat je met je vinger een gaatje door de korst kunt prikken of de kaas in een andere vorm kunt duwen.  

Natuurlijk heb ik ook wat najaarskleding geshopt in de nieuwe rijke herfstkleuren! Helaas nog even wachten voordat ik het aankan. (nou ja, helaas?!)

Of je nu van culinair shoppen of kledingshoppen houdt, er valt in Brugge genoeg te shoppen!



Het Frietmuseum

We bezochten het Frietmuseum.
Bij binnenkomst word je bedwelmd door de geur van frituur. Dat word je in heel Brugge al, zij het wat minder overheersend.
Natuurlijk gaat het over de herkomst van friet en aardappel en staan er gereedschappen en machines.

Leuk om te weten:

Tot het begin van de jaren 1900 at men alleen friet zonder saus. De sausen kwamen pas rond de jaren 1950.
De allereerste saus zou een ajuinsaus (uiensaus) geweest zijn. Het recept ervan was ongeveer: fijne gefrituurde uislierten, gebakken witte bonen, azijn, weinig bloem en enkele koffielepeltjes room.’

 Andalusische saus:
‘De Andalusische saus vindt haar oorsprong niet in Andalusië. Het zou een typisch Belgische saus zijn, opgediend met frieten.
Zij wordt gemaakt op basis van mayonaise en tomaten en verschillende specerijen (knoflook, sjalot, paprika, Spaanse pepers).
De enige link met Andalusië is de uitdrukking ‘bereiden op Andalusische wijze’.

 
Wat een heerlijke stad, wij gaan zeker een keer terug naar Brugge!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten