maandag 6 oktober 2014

Echt herfst! Paddenstoelenlasagne



We hebben een prachtige toegift van de zomer gekregen, maar er is geen ontkomen aan, de herfst is onderweg.
De bladeren krijgen oranje blosjes en als je in het bos wandelt, dwarrelen de eerste blaadjes al naar beneden.
Met het najaarszonnetje vind ik dat zo fijn. De herfst kan zo ontzettend mooi zijn en is stiekem een van mijn favoriete seizoenen. 

De belofte van heerlijk herfstig eten en het nieuwe culinaire seizoen zijn weer begonnen.
En bij herfst horen ook paddenstoelen. 

Als je deze foto's ziet, hoef ik bijna verder niets te vertellen. Ja, dit is zo lekker.

Ik maakte de paddenstoelenlasagne uit de Delicious van vorige maand. Hoewel ik wat heb gesmokkeld met de ingrediënten, was hij goed gelukt. Ik kon niet zo snel aan teleggio komen (kaas).

Helaas was ik niet zo enthousiast over de oesterzwammen. Die waren taai! Ik zou zeggen, laat die lekker weg en kies andere paddenstoelen.

Deze goddelijke lasagne kun je lekker in het weekend maken straks in de herfst...

Je maakt hem zo;

Nodig - 4 personen
10 gr gedroogde porcini
olijfolie
1 grote ui, gehalveerd en in fijne ringen
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
400 gram gemengde paddenstoelen, schoongemaakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
300 ml passata
35 gr boter
1 el bloem
425 ml melk
nootmuskaat
125 gr taleggiokaas (of geraspte kaas)
150 gr verse lasagnevellen
100 gr mozzarella, in plakjes
15 gr Parmezaanse kaas
1 el fijngesneden peterselie 

Week de porcini 30 minuten in 40 ml kokendheet water.

Verhit olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de uienringen 4 minuten tot ze glazig zijn.
Voeg de laurier, tijm 300 gram paddenstoelen en de helft van de knoflook toe en bak de paddenstoelen 3-4 minuten tot de vloeistof is verdampt.
Roer de passata en de porcini met het gezeefde weekvocht door de paddenstoelen en breng aan de kook. Laat de saus iets inkoken en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt voor de kaassaus de boter in een pan. Doe de bloem er bij en roer door elkaar. Laat even garen en voeg beetje voor beetje de melk toe. Blijf met een garde kloppen en voeg de melk steeds toe wanneer de saus wat dikker wordt.
Laat de kaas smelten in de saus en breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.

Bedek de bodem van een ovenschaal met lasagnevellen, schep de helft van de paddenstoelensaus erop en daarna de plakken mozzarella. Bedek met lasagnevellen en herhaal tot alle saus en mozzarella op zijn.
Giet de kaassaus er over.
Dek de schaal af met bakpapier en daarover aluminiumfolie. Zet in de oven en laat 30 minuten bakken.

Verwijder de folie en het bakpapier en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Zet terug in de oven en laat nog eens 10 minuten bakken.

Bak de achtergehouden paddenstoelen samen met de knoflook die overgebleven is.
Laat 30 gram boter smelten in een koekenpan en bak de paddenstoelen en knoflook ongeveer 4 minuten. Roer de peterselie er door.

Haal de lasagne uit de oven en verdeel de gebakken paddenstoelen er over.

 


   

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen