maandag 1 september 2014

Gestoomde artisjokken met een dipsausje


Alweer een paar weken geleden was het voor mij een weekje met allemaal 'nieuwe' dingen op het menu.

Heb jij wel eens verse artisjokken gegeten?
Ik hoor niet vaak dat mensen verse artisjokken eten, maar ik lees er wel veel over in mijn kookboeken.

En volgens de Chiappa Sisters en vele andere Italianen is het een ware delicatesse. Dat wilde dus altijd al een keertje uitproberen.

Een artisjok kun je eten door de bladeren uit te zuigen/ te schrapen met je tanden. In de vette bladeren zit vruchtvlees, met een volle, vlezige smaak. 
Je 'eet' blaadje voor blaadje, tot je bij de kern van de artisjok komt. Naarmate je dichterbij komt, worden de bladeren zachter, smakelijker en kleuren ze wit/paars.

Die kern bestaat uit de bodem van de artisjok, met allemaal 'meeldraden' er aan vast. Vergeet niet dat je een bloem zit te eten!
De draden moet je er uit trekken en zijn niet eetbaar en als laatste blijft de bodem over om op te eten.

Best wat gedoe zeg!

Wij aten er elk één, met een citroen-dipsausje erbij, uit het boek Simply Italian.

De smaak is vreemd; zoals sperziebonen of okra, gemengd met het zoetje van venkel.
Eigenlijk moet je het zelf eens proberen, net als ik deed!

Het kost je absoluut geen moeite om te maken, maar wel om te eten!

Het woord 'delicatesse', dat wel eens gebruikt wordt voor artisjokken, komt niet echt in mij op als ik dit eet...

Wist je trouwens dat je in Italië kant en klare artisjokbodems kunt kopen? Dus gekookt en zonder bladeren? Dat ziet er heel gek uit!
 
Zo maak je zelf gestoomde artisjokken met een dipsausje van citroen;

Nodig
2 artisjokken
1 el olijfolie
citroensap van 1 citroen
roomkaas of creme fraiche
paprikapoeder

Snij de steel van de artisjokken en knip van alle bladeren de punten af met een schaar.

Besprenkel de artisjokken met de olijfolie en vervolgens met wat druppels citroensap.
Bestrooi flink met peper en zout.

Doe in een pan met 250 ml water  en doe het deksel op de pan. Breng aan de kook en laat daarna zachtjes doorkoken voor 30 minuten.

Wanneer de tijd voorbij is, prik met een mes in de bodem van de artisjokken om te kijken of ze gaar zijn. Gaat dit makkelijk, zoals bij gekookte aardappels, dan zijn ze gaar.

Maak ondertussen het dipsausje;
Meng roomkaas of creme craiche met wat citroensap (op smaak) en roer er wat paprikakpoeder doorheen. Proef even of de smaak goed is.

Laat de artisjokken uitlekken en serveer met de dipsaus.





Psst! Sinds kort heeft About Food And Fashion haar eigen domeinnaam! Daarbij het blog in een nieuw jasje. Check het uit op http://www.aboutfoodandfashion.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen