woensdag 3 september 2014

Salade Nicoise (met gnocchi)



Vorige maand stond de Allerhande van AH in het teken van de Franse keuken. 
Ik vond het een super-uitgave met heel veel inspiratie. Voor mij een keeper, dit exemplaar.

En dus maakte ik uit de salade niçoise.

Velen claimen 'het echte' recept voor een niçoise  te hebben, maar er bestaat geen echte.
Er zijn een heleboel verschillende versies in omloop, waarbij de één met aardappels is, de ander zonder. Soms met ansjovis-filets, soms zonder.
Maar één ding is zeker; een niçoise bestaat altijd uit vis, ei en groente. En meestal is dat tonijn met sperziebonen.

De versie in die ik maakte had geen ansjovis, maar had goed gekund.

Wij vonden deze maaltijdsalade heerlijk, daarbij voedzaam en gezond! Met de klassieke vinaigrette ook nog eens heel simpel te maken.

En toen ik hem afgelopen week weer maakte gebruikte ik in plaats van krielaardappeltjes gnocchi! Genoeg om als volwaardige porties door te kunnen gaan. 
Deze combi is een super uitvinding en moet je eens proberen. Laat dan de aardappeltjes weg en meng de warme, gekookte gnocchi met de lauwwarme boontjes en de rest van de ingrediënten. Te lekker!

Nodig
blikje tonijn
handje sperziebonen (vers of diepvries)
handje krielaardappelen (of gnocchi!)
2 eieren
kleine tomaatjes, gehalveerd
1 teen knoflook
rode ui, in dunne ringen
paar olijven
evt. ansjovisfilets

4 el olijfolie
2 el wittewijn azijn
1 tl mosterd

Kook de eieren half hard, een minuut of 6. Laat ze afkoelen en snij in parten.
Kook de krielaardappelen gaar.

Kook de sperziebonen beetgaar, een minuut of 15 en spoel daarna af onder koud water.

Doe de aardappelen en bonen samen met de uienringen in een kom en pers de knoflook er boven uit.
Laat het blikje tonijn uitlekken en meng er doorheen.

Doe de salade op een bord of in een schaal en beleg met gehalveerde tomaatjes, olijven en partjes ei en ansovisfilets als je die gebruikt. 
Als je wilt kun je wat sla bladeren als basis gebruiken waarop je de salade maakt.

Meng de ingrediënten voor de dressing en klop tot een ondoorzichtige substantie.

Maal flink wat peper en zout over de salade en giet de dressing er overheen.




Psst! Sinds kort heeft About Food And Fashion haar eigen domeinnaam! Daarbij het blog in een nieuw jasje. Check het uit op http://www.aboutfoodandfashion.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen