dinsdag 11 maart 2014

Schorseneren met botersaus en een gepocheerd eitje

Je hebt mooi eten en je hebt lelijk eten. En ik vind een ongeschilde schorseneer een van de lelijkste dingen die er zijn om te eten. Een schorseneer is echt UG-LY!

Maar eenmaal geschild en gekookt is hij erg lekker. Heel zacht en zoetig en omdat hij geschild wat op de witte asperge lijkt, wordt hij daar vaak mee vergeleken. De smaak komt er ook bij in de buurt.
Maar eerlijk gezegd vind ik de schorseneer zelfs lekkerder dan de witte asperge...

Ik maakte ze met een gepocheerd eitje en botersaus.


Nodig voor 2-3
bos/ verpakking schorseneren
eieren, 1 per persoon
roomboter
salie
azijn

Vul een grote schaal met koud water en een flinke scheut azijn.
Hier leg je de geschilde schorseneren in, zodat ze niet verkleuren.

Was de schorseneren onder de koude kraan tot er geen modder meer vanaf komt.
Schil ze met een dunschiller.
Leg elke schorseneer gelijk in de schaal met azijnwater.

Zet ondertussen alvast voor de gepocheerde eieren een pan met water op, doe ook hier een scheut azijn in.

Spoel de schorseneren af en doe ze in een pan. Als ze te lang zijn, kun je ze breken.
Kook de schorseneren een minuut of 15, tot je mes er makkelijk doorheen glijdt.

Voor de gepocheerde eieren draai je het vuur van de pan lager, het azijnwater moet tegen de kook aan zitten.
Breek een ei in een kommetje. Maak met een lepel een draaikolk in de pan en laat voorzichtig het ei in het midden glijden.
Laat het ei een paar minuten stollen, een minuut of twee. Het eigeel moet nog vloeibaar zijn! 
Schep voorzichtig met een schuimspaan uit de pan. Als het ei er nog wat rauw uit ziet, laat nog even zakken.
Leg het gepocheerde ei op een bord. Je kunt de gepocheerde eieren bewaren tot ze opgediend worden.

Verhit ondertussen in een koekenpan een flinke klont roomboter. Het vuur mag niet te hoog staan. Roer er wat gedroogde salie doorheen.

Dien de schorseneren op door bosjes op de borden te rangschikken. Giet daarover wat van de botersaus en leg daarop een gepocheerd eitje. Bestrooi met peper en zout. Voor de garnering kun je er wat peterselie over strooien.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen