dinsdag 15 januari 2013

Tarte au citron

Ik moest het proberen, sinds ik terugben uit Parijs. Mijn nieuwe verslaving is tarte au citron, met een zacht meringuelaagje er op!
En hij was héél goed gelukt. Na vier dagen hebben we hem met zijn tweeën helemaal zelf opgegeten.
De friszure vulling is zo lekker, vooral met het zoete schuimlaagje erop dat een flinterdun knapperig korstje heeft.
Hij is niet moeilijk om te maken, je moet wel een beetje geduld hebben...

Nodig

bodem
125 gr bloem
60 gr roomboter, in stukjes
50 gr suiker
1 ei
snuf zout

citroenvulling
3 citroenen
3 eieren
150 gr poedersuiker
30 gr boter

meringue
3 eiwitten
150 gr poedersuiker

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de ingrediënten voor de bodem tot een mooi deeg en vorm een deegbal. Wikkel in folie en leg 30 minuten in de koelkast.
Vet een taartvorm met ribbels in en bepoeder met bloem.
Bekleed de vorm met het deeg. Je kunt ook eerst de vorm bekleden en daarna 30 min. in de koelkast zetten.
Je gaat nu de bodem blind voorbakken; prik gaatjes in de bodem met een vork en leg er een vel bakpapier in. Vul deze met droge bonen, rijst of pasta. Zet in de oven voor 25-30 minuten. Check af en toe of het goed gaat. Als je deeg nat blijft, verwijder dan het papier en de vulling en laat even
gewoon in de oven bakken.

Maak ondertussen de citroenvulling.
Pers de citroenen uit. Doe het sap samen met de overige ingrediënten in een pan en zet alles op heel laag vuur. Blijf roeren tot er een dikke vla onstaat. Het mag absoluut niet koken of aan de bodem plakken. Dan ontstaan er stukjes gestold ei! Om dit te voorkomen kun je het ook au bain marie verwarmen; zet de kom op een pan met kokend water en blijf roeren.

Als de bodem klaar is, haal uit de oven en draai de oven omlaag naar 130 graden.
Doe de citroenvulling er in en verdeel gelijkmatig.
Zet de taart terug in de oven voor 15 minuten.

Maak ondertussen het schuim; zorg voor een vetvrije kom en een vetvrije mixer.
Scheid de eieren en klop stijf met een snufje zout met een mixer. Voeg nu heel langzaam, dus in delen, de poedersuiker toe en blijf mixen tot je glanzende, stevige pieken kunt vormen.

Haal de taart na 15 minuten uit de oven en draai de grill aan (lekker hoog!). Doe het schuim op de taart en maak mooie pieken of streepjes met een vork. De pieken zullen mooi kleuren.
Zet nog 10-15 minuten onder de grill, totdat de taart begint te kleuren en een knapperig laagje krijgt.

Laat afkoelen voor je hem opeet. Lauwwarm kan trouwens ook!

C'est tres delicieux!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen