vrijdag 18 januari 2013

Gestoomde pittige kippakketjes in sla-bladeren

Met dit kip-gerechtje doe ik mee aan de Foodblogevent van januari 2013, die gehost wordt door Levine met als thema KIP. Je vindt de wedstrijd op http://www.uitdekeukenvanlevine.nl/.

De handige, pittige hapjes kun je als borrelhap serveren of bij de maaltijd geven. Wij aten ze met gebakken rijst en dat was genoeg als maaltijd!
Ik stoomde ze in een stoommandje en het resultaat is verbluffend! De slabladeren zien er dan wel week uit, maar ze waren heerlijk knapperig.
Het stoommandje had ik echt al jaren in een kastje staan en ik wilde het eens proberen. Echt supermakkelijk! Nu de stoomoven nog eens proberen, geen idee hoe die werkt... (schaam, schaam)
Nodig
200 gr gerookte kipreepjes
kropsla
bakje ajam paniki (pittige kruidenpasta)
3 bosuitjes
1 cm gember
stoommandje
cocktailprikkers
bakpapier

Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en rasp de gember. Meng beide met de kipreepjes samen met een half bakje ajam paniki.
Was de sla en dep de bladeren droog. Je hoeft de harde nerf niet weg te snijden, deze geeft een knapperige, frisse smaak.
Leg op elk slablad een hoopje kip en vouw dicht. Begin met de nerf en vouw naar binnen. Daarna de overige hoeken er overheen. Zet vast met twee cocktailprikkers.
Leg een stuk bakpapier onderin het stoommandje. Maak er drie gaatjes in met een mes. Kook water in een pan en zet het stoommandje erop. Leg de pakketjes erin en laat 9 minuten stomen met het deksel er op.

Gebakken rijst
Nodig
gekookte, afgekoelde rijst
3 bosuien, in stukken
teentje knoflook, gehakt
handje champignons, in plakjes
dobbelsteen spekjes
2 eieren (of meer als je met meer personen bent)
4 el ketjap
2 el vissaus
handje diepvriesdoperwten
peper, zout
evt. gesneden groenten die je nog over hebt

Bak in een wok of koekenpan de spekjes en haal ze uit de pan. Roer de eieren los met peper en zout
en bak ze, maar maak ze ondertussen stuk met een spatel. Doe de overige ingrediënten en de rijst samen met de spekjes erbij en laat roerend bakken voor ongeveer 15 minuten. Proef of er nog wat bij moet, zoals meer vissaus, peper en zout!

                               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten