donderdag 17 januari 2013

Engelse pastei van stoofvlees met bier


Deze winterse English stew is heerlijk vol van smaak. Je kunt hem zo eten of met een bladerdeeg-korstje er bovenop, dan wordt het een pie (pastei).

Je doet dan het stoofvlees in een ovenschaal, waarover je een laagje bladerdeeg drapeert.

Het liefst uit één plak, met in het midden een schoorsteentje, waaruit de stoom kan ontstnappen. Zo wordt het korstje heerlijk krokant. Daar heb je schattige pie-birds voor; handige stenen vogeltjes die je in je pastei plaatst, waardoor de stoom naar buiten  kan.(zie foto) De kookwinkel verkoopt ze.

Nu heb ik er wel zo eentje, maar gebruikte hem dit keer niet. Ik wilde namelijk een ' snelle versie' maken, waarbij ik de plakken bladerdeeg bakte tijdens het stoven van het vlees. Daarna bouwde ik de pastei op met de losse onderdelen. Zoor hoort het dus niet (Foei!). En had er achteraf wel een beetje spijt van. Een volledige pie is namelijk veel leuker! De volgende keer zal ik er netjes een echte pie van maken, zoals het hoort.

Overigens gebruikte ik bier dat bitter bleek te zijn (Westmalle dubbel). Daardoor moest ik de pastei redden door hem zoeter te maken. Ik voegde er een paar lepels honing aan toe. Let dus op welk bier je kiest en proef!

Nodig
1 kg dikke runderriblappen
2 el olie
250 uien
250 gr champignons
2 tl worcestershiresaus
2 tl tomatenpuree
500 ml bier
300 ml runderbouillon
2 tl tijm
2 tl rozemarijn
1 laurierblad
1 el maizena
6 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei
evt. honing
peper, zout

Snijd het vlees in grove stukken. Snijd de uien en champignons. Verhit een braadpan en bak het vlees bruin. Schep het vlees op een bord en bak de uien en champignons 8-10 minuten in het achtergebleven vet. Schep het vlees met de tomatenpuree, worcestershiresaus erbij. Voeg bier, bouillon, tijm, rozemarijn en lauier toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 1,5 uur stoven.
Los de maizena op in 2 el water en los op in de stoofpot. Proef hoe het smaakt. Is hij te bitter? Voeg wat honing toe. Is hij flauw? voeg wat peper en zout toe. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 190 graden. En laat de bladerdeeg ontdooien.
Als het vlees eenmaal afgekoeld is, schep in een ovenschaal of pasteischaal.
Leg 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een laop zo groot als de ovenschaal. Leg er overheen en maak in het midden een gaatje, waar het schoorsteentje doorheen gestoken wordt.
Snijd de overige plakken bladerdeeg in repen en plak deze over de randen van de schaal, zodat de pastei goed afgesloten is.
Bestrijk met het geklopte ei.
Zet in de oven voor ongeveer 15 minuten of tot hij mooi goudbruin is geworden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten