maandag 28 januari 2013

Ravioli met krabvulling en wodkaroomsaus


Op mijn to-do lijstje voor 2013 stonden zowel 'Iets met krabscharen van de markt maken' als 'Zelf ravioli met een bijzondere vulling maken'.
Ik deed beide in één weekend.

De krabscharen waren nieuw voor mij. Erg spannend hoor, wat een griezels! Die grote klauwen, met aan de uiteinden nog spieren en dergelijke! Ik boende ze eerst goed af en gooide ze daarna in een pan kokend water. Manlief nam de taak op zich om ze te kraken en het heerlijk zoete en lichtroze vlees er uit te plukken.

Ondertussen maakte ik de pasta met mijn pastemachine. Bijna therapeutisch, zoiets. Erg leuk om te doen.
De saus komt uit mijn Desperate Housewifes kookboek en is heerlijk romig en pittig. Natuurlijk kun je deze saus ook met andere pasta eten.

De krabvulling was ook lekker op een stokbroodje. Je hoeft hem dus niet in een ravioli te verwerken. Hij kan ook prima doorgaan als krabsalade uit eigen keuken. Daarmee kun je je gasten imponeren wanneer je een toastje of een amsuse op tafel zet.

Nodig voor 2

3 grote krabscharen
100 gr mascarpone
2 el parmezaanse kaas, geraspt
1 el peterselie, gedroogd
1 basilicum, gedroogd
citroensap op smaak
zout, peper

100 gr bloem, tipo 00
1 ei losgeklopt
zout
pastamachine
ravioli-uitsteker of wieltje

1 teen knoflook
snufje gedroogde chilipepers
175 ml gezeefde tomaten
75 ml room
60 ml wodka
basilicumblaadjes, gescheurd

Bloem zeven, zout erbij en in een kuiltje het ei erbij doen. Goed kneden tot een mooie bal. Kneed minstens 10 minuten en laat daarna 30 minuten in plastic folie rusten.

Maak ondertussen de krabvulling; boen de krabpoten schoon en kook ongeveer 10 minuten in water. Giet af en laat even afkoelen. Kraak de schaal met een krabtang of hamer en haal het vlees er uit. Maak het vlees fijn (niet te fijn) en meng met de mascarpone, parmezaanse kaas, kruiden, zout, peper en citroensap. Proef even!

Rol het deeg voor de pasta uit op een met bloem bestoven werkblad. Maak lange repen en haal door de pastamachine. Begin natuurlijk bij de wijdste stand en 'begeleid' het pastadeeg er voorzichtig doorheen. Draai de machine steeds iets fijner, zodat het deeg steeds dunner wordt.
Als de pastavellen klaar zijn, werk dan snel, zodat ze niet uitdrogen.

Leg kleine hoopjes van de krabvulling op één helft van het pastavel. Vouw de andere helft er overheen en zorg dat er geen lucht om de vulling heen zit. Als er lucht in zit, zal de pasta stuk gaan in de pan.
Gebruik water om de randen te bestrijken voordat je de kussentjes dichtvouwt. Druk de randen goed aan!
Snijd nu met een ravioliwieltje of uitsteker de ravioli in de gewenste vorm.
Kook water en doe er een snufje zout bij zodra het water kookt. Kook nu de ravioli in ongeveer 5 minuten gaar.


Maak ondertussen de saus; verhit een klein beetje olie in een koekenpan en pers het knoflookteentje er in uit. Bak kort samen met de chilivlokken. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de wodka toe. Als de wodka niet meer kookt doe er de gezeefde tomaten bij, samen met de room. Laat warm worden, maar niet koken. Voeg als laatste de basilicum toe en proef of er zout en peper bij moet.

Schep de ravioli voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken.
Lepel de wodkaroomsaus er overheen en bestrooi met parmezaanse kaas.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten