woensdag 16 oktober 2013

Herfst: Pindakaaskoekjes maken


Pindakaaskoekjes klinkt niet zo lekker, vind je wel?

Peanutbutter cookies is al een stuk beter.

In Amerika is dat een doodnormaal koekje. Zoals we hier pepernoten hebben of zo.

De koekjes zijn een beetje taai in het midden en hebben vaak een formaat waar je u tegen zegt. Dat zijn wij hier niet gewend! Wij Nederlanders houden van kleine, brosse koekjes.

Ik vond op een of andere manier deze peanutbutter cookies goed bij de herfst passen en besloot ze deze week te maken.

Maar dat blijkt minder eenvoudig te zijn dan je zou vermoeden!

Het is namelijk erg lastig om ze zacht genoeg te krijgen. Wanneer de koekjes helemaal afgekoeld zijn, worden ze een stuk harder. En kun je je dus lelijk vergissen in de baktijd!

En zo kwam het dat ik de eerste lichting 'te lang' bakte. Die koekjes werden helemaal krokant en zijn heerlijk brosse koekjes geworden. Maar niet zoals ze horen te zijn volgens Amerikaanse begrippen.

De tweede lichting bakte ik iets korter en waren ietsje zachter van binnen.

Laat je niet misleiden wanneer de kookwekker gaat en de koekjes nog zacht en deegachtig zijn! Ze stijven namelijk op wanneer ze afkoelen. (zoals bij boterkoek!)

Zo maak je ze, ongeveer 40 stuks

Nodig

150 gr pindakaas met stukjes
125 gr boter
120 gr basterdsuiker
100 gr bruine suiker
200 gr bloem
1 ei
1 tl bakpoeder
zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de pindakaas met de zachte boter.
Voeg het ei en de suiker toe.

Als laatste de bloem een snuf zout en de bakpoeder tot er deeg ontstaat.
Als het deeg te slap is, voeg dan wat extra bloem toe.


Rol in plasticfolie en zet weg in de koelkast voor een half uur.


Rol balletjes deeg ter grootte van een pingpongballetje en druk plat op een vel bakpapier.
Druk met een vork wat ribbeltjes in de bovenkant en bestrooi met nog wat zeezout uit de molen.

Laat 18 minuten bakken op 180 graden.


De koekjes rijzen een beetje en zijn nog zacht wanneer de kookwekker gaat.
Laat ze afkoelen en opstijven.

Ze zijn heerlijk met een laagje aardbeienjam er op!




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen