woensdag 19 november 2014

Uit Marokko

Uit Marokko is een prachtig nieuw kook- en reisboek over Marokko.

Het gaat over een jong stel, waarvan de vrouw, Sophia, roots uit Frankrijk en Marokko heeft en de man, Rob, uit Australië komt.

Het boek begint met een inleiding over de auteurs en hoe zij elkaar ontmoetten, hoe ze een spectaculaire bruiloft in Marokko hadden en hoe zij op het idee kwamen om een kook- reisboek te schrijven.
Vervolgens zit er een kleine inzet in met een verslagje van de bruiloft, samen met mooie foto's. Het heeft een intiem karakter en geeft je het gevoel alsof je in iemand zijn trouwalbum aan het kijken bent. Het handgezeefde papier draagt bij aan dat gevoel.

Daarna volgt er een landkaart van Marokko waarop de reis waarover dit culinaire reisboek gaat staat uitgestippeld. 

Het boek neemt je mee naar alle plaatsen en gebieden op de kaart en geeft je een kijkje in 'de keuken van Marokko'. Het laat je zien hoe er door de locals, naar ook door Marokkaanse chef-koks uit prestigieuze restaurants gekookt wordt. Er wordt verteld over de soeks, de chaos op straat, maar ook over het dorpse leven en wijngaarden.

Dit boek neemt je echt mee op reis en veel vermoedens over hoe het er aan toegaat worden bevestigd. De mensen zijn relaxed, maar ook nieuwsgierig, ze zijn vriendelijk en behulpzaam. Iedereen deelt alles met elkaar. Heel anders dan wij hier gewend zijn.
Zou jij bijvoorbeeld zomaar bij mensen durven aan te bellen om te vragen wat er vandaag gegeten wordt en of je binnen mag kijken? Bij ons in Nederland is dat Not Done.


Het is een groot en zwaar boek en telt 287 pagina's. De vormgeving is representatief voor een 1001 nacht-gevoel; het thema waarin alle zintuigen geprikkeld worden, zoals in een soek. Zo is de kaft bijvoorbeeld voorzien van prachtige kleuren, maar ook van reliëf en glans, evenals de binnenkant.

De hoofdstukken zijn ingedeeld op de route van de reis en dus niet op bepaalde gangen of voedselgroepen. De hoofdstukken hebben namen als; 'Bedwelmende chaos', 'Zinderend zand & barre bergen'. De namen zeggen al genoeg en je kunt je al inleven in de verhalen die verteld gaan worden. 

Wanneer je naar de recepten in dit boek kijkt, is het een verrassend en gevarieerd boek.

Er staan minder stoofpotten en tajines in dan dat ik had verwacht, maar wel veel 'moderne' Marokkaanse gerechten met verrassend veel visrecepten en grillrecepten. Zowel Marokkaans streetfood (zoals de mechoui) als luxe feestgerechten komen aan bod.
Wat dacht je van traditionele kip met vijgen en geroosterde amandelsaus?

Wat erg leuk is, zijn de innovatieve recepten van de chef-koks die in het boek staan.
Maar natuurlijk komen de klassiekers ook aan bod, zoals Marokkaanse eieren en pasteitjes.

De fotografie is mooi en kleurrijk en zou net zo goed uit een reisalbum kunnen komen. De spontane en ongekunselde gezichten van de locals spatten van de pagina's af.

Dit is een mooi food-and travel kookboek voor de Arabië of Marokko liefhebber.
En wil je je kookrepertoire uitbreiden met de Arabische keuken? Dan kun je met dit boek heel goed uit de voeten.

Uit Marokko - Gerechten uit een magisch land-  van Rob en Sophia Palmer is van Good Cook en kost € 35,00. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten