vrijdag 7 november 2014

Gevulde aubergine met rijst en linzen



Laatst was ik geinspireerd om een maaltijd te maken met een Midden-Oosters tintje.

Een serieus middagje struinen door mijn kookboeken en eetboekjes leverde een supermaaltijd op; met de overheerlijke verse pitabroodjes en de knoflook-kip uit Viva Arabia en deze gevulde aubergines uit de Jamie Magazine van vorige keer.

Werkelijk alles was een succes! Wanneer ik hier over schrijf loopt opnieuw het water mij in de mond.

De aubergines zijn heel verrassend met onder andere rozijnen, feta en dille en zou je ook makkelijk an sich, als vega maaltijd op tafel kunnen zetten.

Er gaan zowel linzen als rijst in, met heerlijke feta, kruiden en tomaten-topping. Erg voedzaam dus.

Zo maak jij het ook:

Nodig voor 4
2 grote aubergines, in lengte gehalveerd met steel
olijfolie
3 tenen knoflook, gehakt
1 ui, gesnipperd
2 tl komijn
100 gr gekookte basmatirijst
150 gr linzen uit blik
50 gr rozijnen
30 gr dille, fijngehakt
80 gr feta, verkruimeld

blik tomatenblokjes (400 gram)
1 teen knoflook
olijfolie
1 el suiker

Breng een pan water aan de kook.
Doe de auberginehelften er in, leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 6-8 minuten zachtjes koken.
Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 180 graden. als de auberginehelften genoeg zijn afgekoeld, schep het vruchtvlees er voorzichtig uit met een lepel.
Snij het vruchtvlees in kleine stukjes en doe in een grote kom. Rangschik de uitgeholde aubergines in een ovenschaal.
Verhit een lepel olie in een pan en fruit de ui en de knoflook ongeveer 4 minuten zachtjes. Roer de komijn erdoor en bak even mee.
Doe de ui met komijn bij het aubergine vruchtvlees in de kom, samen met de gekookte rijst en uitgelekte linzen. Voeg de rozijnen en de helft van de dille toe en meng alles door elkaar.

Vul de uitgeholde aubergines met het mengsel. Druppel wat olijfolie over het geheel.

 Zet de ovenschaal in de oven en laat 25 minuten bakken. 

Doe ondertussen het blik tomatenblokjes met de suiker, wat peper en zout en de fijngehakte teen knoflook in een pan op laag vuur en laat een minuut of 5 indikken.

Als de aubergines goudbruin zijn, haal ze uit de oven.

Lepel de tomatensaus er overheen en verkruimel de feta er overheen. Daarna de overgebleven dille.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen