woensdag 30 april 2014

Boekreview: Tarte Tatin


Vorige week had ik een superleuke middag bij patisserie Petit Gateau, waar ik een workshop 'Tartelettes maken' volgde. (Lees hier

En omdat het een soort van feestje was, kreeg ik het gloednieuwe kookboek Tarte Tatin cadeau. I like!
 
Maar wat staat er in? 

Tarte Tatin is een bakboek met in de hoofdrol klassieke Franse patisserie. 

Volgens Meike Schaling van Petit Gateau heeft 'elke Franse huisvrouw dit boek in haar bezit'. En zij kan het weten, want zij heeft haar halve leven als Chef Patissier in Frankrijk gewerkt en gewoond.
I'm confused, hoe zit dat dan, het boek is onlangs uitgekomen...

Het zit zo, het origineel dateert uit de jaren '30 van de vorige eeuw. 
Een Franse lerares huishoudkunde, Ginette Mathiot, schreef boeken voor de Franse huisvrouw, of beter gezegd, voor leerlingen huishoudkunde. 
Het origineel  heette 'Je Sais Faire La Patisserie'.
In haar boek beschreef ze de basistechnieken uit de patisserie, wat in die tijd als een ware kunstvorm gezien werd. Patisserie als kunstvorm was in opkomst en leek onbereikbaar om zelf te kunnen maken.
Er was behoefte aan een duidelijke en heldere beschrijving en in haar boeken voorzag zij Franse jonge vrouwen uit haar tijd van de basistechnieken. Haar boeken waren een succes.

Na vele edities en zeventig jaar later is het boek nog altijd enorm geliefd.

En nu is het vertaald naar het Nederlands en gemoderniseerd als het boek Tarte Tatin.


Je vindt in het boek inderdaad de basistechnieken en basisrecepten.

Alle soorten deeg, zoals bijvoorbeeld bladerdeeg, briseerdeeg, soesjesdeeg en nog veel meer soorten worden uitgelegd. Wat het is, hoe je het maakt en ook hoe het verkeerd kan gaan. 

Ook sauzen, glazuren, cakes, gebakjes en koekjes worden besproken.

Vervolgens is het boek in deze categorieën ingedeeld, met de bijbehorende klassieke recepten. (Hoewel deze zijn aangepast aan de tijd van nu)Het boek heeft mooie illustraties en geeft mij een echt 'Frans' gevoel.
Maar qua fotografie vind ik het af en toe een wat oubollig imago hebben.
Het lijkt alsof sommige foto's uit de jaren '80 komen, afgewisseld met foto's volgens nieuwe-stijl-fotografie, zoals je het tegenwoordig in de kookboeken ziet.

De gebaksoorten, koekjes en cakes zijn klassiek en bijna alle bekende namen staan er in! 

Je moet denken aan madeleines, petit fours, baba's, charlottes, marmercake, éclairs, brioche en nog veel meer van de alom bekende zoetigheden. 
Erg leuk om te zien hoe ze gemaakt worden en handig om als naslag te gebruiken.

Minpuntje: ik miste de macarons zoals we ze tegenwoordig kennen. In mooie felle kleuren, compleet met uitleg van de gecompliceerde techniek. Helaas niet te vinden in dit boek... Er staan wel macarons in, maar die lijken niet op de macarons zoals je ze tegenwoordig ziet.

Verder is de uitleg in dit boek helder en kort en lijken de recepten makkelijk te volgen.

Ik heb zin om iets uit het boek te maken, het ziet er makkelijk en uitnodigend uit.

Ik vind dit een echte aanrader als je van bakken houdt en de klassieke patisserie wilt begrijpen (en leren!). Je kunt mooie creaties maken en jezelf ontwikkelen op het gebied van patisserie, in ieder geval leer je de basistechnieken.

Daarnaast is het een mooi naslagwerk en een goede aanvulling op je collectie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten