maandag 8 december 2014

Winter: Vlaamse stoof met Kriek en Vlaamse friet



Dit is een wintergerecht dat je lekker in het weekend kunt maken wanneer je de tijd hebt.

De stoofpot wordt in Kriek gekookt, het Belgische kersenbier. Kriekenbier wordt niet overal verkocht, maar een goede slijter zou je er aan moeten kunnen helpen.

Als alternatief kun je een rosébiertje gebruiken. Die is alleen wel iets minder vol van smaak.

Ik maakte er zelf frieten bij en het resultaat was erg lekker. Zo lekker, dat ik in dezelfde week nog een portie maakte!
De stoofpot is zoetig vanwege de Kriek, maar heeft ook een bittertje van het bier.

Gebruik sucadelappen en laat de stoofpot minstens 2 uur stoven, dan heb je heerlijk mals vlees dat bijna uit elkaar valt.

Zo maak je het;

Nodig
700 gram sucadelappen
2 grote uien, gesnipperd
halve winterwortel
1 flesje Kriekenbier
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
1 kruidnagel
1 teen knoflook, in grove stukken
1 dikke plak ontbijtkoek
1 flinke el mosterd
 boter

Snij de sucadelappen in grote blokken.
Snij de winterwortel in  plakken en vervolgens in reepjes.

Laat in een braadpan een flinke klont boter smelten en bak de blokken vlees aan, zodat ze mooi bruin kleuren.

Verwijder het vlees met een schuimspaan uit de pan en fruit de ui in het achtergebleven vet.
Voeg na een paar minuten de stukken knoflook en de wortelreepjes toe en laat even meebakken.

Doe de tijm erbij en roer alles door.
Vervolgens het vlees weer in de pan doen en voorzichtig het Kriekenbier toevoegen.
Doe de laurierblaadjes en de kruidnagel erbij.

Besmeer een plak ontbijtkoek dik met mosterd en leg op het vlees in de pan.

Breng de stoof aan de kook en laat even pruttelen. 
Voeg flink wat zout en peper toe. Draai het vuur lager en doe het deksel op de pan. 

Laat de stoof 2 uur zacht pruttelen.

Proef of de stoofpot nog meer peper en zout nodig heeft en serveer met zelfgemaakte friet.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen