vrijdag 19 december 2014

Op het kerstmenu:: Flan van knolselderij met oesterzwammen




Dit vond ik super-herfstig, maar zou op het Kerstdiner ook niet misstaan. Bij mij komt hij in ieder geval op het kerstmenu! (samen met struisvogelbiefstukjes!).

Want een flan van knolselderij is superchic en de feestelijke taartjes kunnen prima dienst doen als bijgerecht in plaats van aardappeltjes.

De heerlijke, smaakvolle puree van knolselderij wordt tot een luchtige mousse gemaakt en als een soort soufflé gebakken.

En de smakelijke oesterzwammen zijn lekker pittig voor erbij.
Je kunt de oesterzwammen in een klassieke boter-peterseliesaus maken of met wat room erdoor.

Zo maak je het;

Nodig
4 soufflévormpjes
300 gr knolselderij, schoon gewicht
40 gr boter
nootmuskaat
25 cl melk
3 eieren

250 gr oesterzwammen
2 el boter
1 sjalot, gesnipperd
50 ml witte wijn
20 cl slagroom
peterselie

Maak de knolselderij schoon en snij in 2 cm grote blokjes.
Verwarm de helft van de boter in een pan en bak de knolselderijblokjes even aan. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Giet de melk erbij en laat op een laag vuur 15-20 minuten gaar worden.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pureer de knolselderij in een keukenmachine en laat iets afkoelen. Roer de eieren erdoor tot een egale massa.

Bestrijk de vormpjes met boter en vul tot net iets onder de rand met de puree.

Zet de vormpjes in een ovenschaal en vul de ovenschaal tot de helft met kokend water.
Doe dit wanneer hij al in de oven staat.
Laat ongeveer 15 minuten garen.

Maak ondertussen de oesterzwammensaus.
Bak de uien in boter en voeg de oesterzwammen toe. Bestrooi met peper en zout en blus af met witte wijn. Voeg de slagroom toe en laat zachtjes inkoken. Voeg als laatste de peterselie toe.

Stort de knolselderijflan voorzichtig op de borden en schep de oesterzwammen er op en er omheen.

Wil je oesterzwammen in botersaus?
Bak dan de ui zachtjes met de oesterzwammen en voeg 75 gram boter toe. 
Breng op smaak met veel peper en een klein beetje zout en roer de peterselie er doorheen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen