woensdag 11 december 2013

Luikse rijstevlaai

Uit mijn geweldig- leuke Desserts-boek van Janneke Philippi maakte ik de Luikse rijstevlaai
(I know, alwéér dat boek!)

Het verschil met een Limburgse rijstevlaai is de vloeibaarheid. Die is namelijk wat zachter en smeuiger.
De Luikse rijstevlaai die ik maakte was wat steviger.

Wij vonden hem erg lekker en hij zag er professioneel uit!
Het is niet eens zo moeilijk om te maken;

Nodig
125 gr bloem
2 gr droge gist
25 gr ongezouten roomboter
60 gr suiker
3 eidooiers
650 ml volle melk
75 gr dessertrijst
2 zakjes vanillesuiker

Strooi een beetje zout in een kom. Voeg de bloem, gist, boter 2 theelepels suiker, 1 eidooier en 50 ml melk toe. Kneed alles met de mixer tot een soepel deeg. Voeg een beetje extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Vorm een bal en laat het deeg afgedekt een uur rijzen.

Doe ondertussen de rijst en 500 ml melk en de vanillesuiker in een pan en breng aan de kok. Laat op een laag vuur in ongeveer 15 minuten gaar worden.
Roer regelmatig.
Laat de rijst afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een taartvorm in en bekleed met het deeg dat je hebt uitgerold.

Klop met een garde 2 eidooiers los met de resterende suiker. Roer met de overgebleven melk door de rijst.
Schenk de rijstepap over de deegbodem.
Bak de rijstevlaai in ongeveer 20-25 minuten gaar en goudbruin.



4 opmerkingen:

  1. Hoi, ik heb een vraag: Wat is de doorsnee van de gebruikte vlaaivorm? Kan ik dit recept maken met mijn Ø 27 cm vorm? Alvast bedankt voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Meina, ik denk dat het daarmee moet lukken. De vlaaivulling wordt dan wel iets minder hoog, dus hou daar wel rekening mee. Succes!
    Groetjes, Mireille

    BeantwoordenVerwijderen
  3. kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Riekie,

    Ja, je kunt het vervangen voor zelfrijzend bakmeel. Alleen dan moet je de gist weglaten.
    Zelfrijzend bakmeel bevat bakpoeder, wat een rijzend effect heeft. Hetzelfde geldt voor gist. Het zou dubbelop zijn.

    Groetjes,
    Mireille

    BeantwoordenVerwijderen