donderdag 19 december 2013

Hapjes voor het kerstbuffet (denk in mini's!)

Wat ik mij afgelopen jaar realiseerde, is dat je 'gewoon' eten heel makkelijk als kleine hapjes kunt serveren. In een mooi glaasje, op een amsuselepel of in kleine pannetjes. Gewoon mini-porties dus.
Het gebeurde mij regelmatig dat ik te veel had gemaakt en ik deed het overtollige in mini pannetjes of glaasjes. Goed idee om het dan als hapje (of tussendoortje als er niks te vieren valt) te serveren.

Zo kregen wij bij de Miele kookworkshop amuses van zuurkoolstamppot met worst. In zo'n mooi klein glaasje leek het heel wat. Terwijl het gewoon zuurkoolstamppot was!

De mini's zijn superleuk voor als je een buffet wilt maken.

Ik heb geen foto's van de volgende dingen (die ik afgelopen jaar maakte).
Mini-moussaka: snij kleine stukjes van de moussaka. Alleen even opwarmen. Gebruik een prikker om de blokjes mooi bij elkaar te houden. In een glaasje of mini-pannetje kan ook.
Quicheblokjes: bak de quiche het liefst in een vierkante of cakevorm en snij er blokjes van als hij afgekoeld is.
Mini-meatloaf: gekruid gehakt in mini vormpjes of ovenschaaltjes. Koud of warm zijn ze lekker.

En hierboven op de foto zie je mijn superlekkere courgette-pestosoep, opgediend in een amuseglaasje. Net genoeg voor tussendoor!

Je kunt natuurlijk elke soep kiezen die je wilt.

Hieronder vind je het recept voor de courgette-pestosoep. Hij is supereenvoudig om te maken.

En vergeet de garnering niet; wat geraspte kaas, room en een blaadje groen maken het een feestelijke amuse. Dat geldt overigens voor elk hapje, garnering is een must.

Nodig
1 courgette van normale grootte
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
olijfolie
500 ml kippenbouillon
2 eetlepels groene pesto
200 ml melk
slagroom en basilicum om te garneren
staafmixer

Snij de courgette in blokjes. De schil hoeft niet verwijderd te worden, maar als je het wilt kan dat ook.
Verhit de olijfolie en fruit de ui samen met de knoflook op laag vuur.
Voeg de courgette toe en laat meebakken. Voeg na een paar minuten 2 eetlepels pesto en de kippenbouillon toe.
Draai het vuur iets hoger en laat 8 minuten zachtjes gaarkoken.
Pureer de soep met een staafmixer en meng de melk erdoor.
Warm de soep goed door en breng op smaak met wat peper en zout.


Het tweede speciale hapje dat erg feestelijk op een buffet zou staan is de spiraaltaart.
Eigenlijk is het een vermomde hartige taart van filodeeg (lekker knapperig!). Geen mini dan. Je kunt er wel mooie punten of stukjes uit snijden, maar dat zou ik de gasten zelf laten doen.

Je kunt de spiraal zo groot maken als je wilt. De mijne is zo'n 20 cm groot, maar als je een grotere wilt, verdubbel je de aantallen en maak je het spiraal langer!

Ook hier geldt weer: gebruik de ingrediënten die jij lekker vindt!

Nodig
pak filodeeg 250 gram (Vomar heeft sterke)
1 el olijfolie
1 courgette, in kleine blokjes
2 tenen knoflook
2 eieren
2 bosuien, in ringetjes
150 gr fetablokjes
3 tl Provencaalse kruiden
handvol muntblaadjes, gehakt
50 gr boter, gesmolten
peper, zout

taartvorm, bakpapier

Verwarm de oven op 200 graden.
Laat het filodeeg ontdooien in de plastic verpakking. Open het plastic pas wanneer je het gaat gebruiken.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en courgette gaar tot het meeste vocht verdampt is. Niet bruin laten worden, dus blijf omscheppen!
Pers de knoflook uit boven de pan.

Klop de eieren los in een kom envoeg de feta en kruiden toe. Verbrokkel de fetablokjes met een vork.
Laat het courgettemengsel een beetje afkoelen.
Smelt de boter.
Leg 3 vellen filodeeg naast elkaar op een stuk bakpapier en laat de randen overlappen met zo'n 2 centimeter. Je kunt ze aan elkaar lijmen met wat gesmolten boter.
Je hebt nu een langwerpig stuk filodeeg.
Bestrijk het deeg met een kwast met  gesmolten boter en leg er nog een laag filodeeg overheen. Het bestaat dus uit 2 lagen.
Meng het courgettemengsel met het ei- en fetamengsel. Breng een beetje op smaak wat zout en peper.
Schep het mengsel in het midden van het filodeeg, over de lengte. Rol nu op tot een lange worst.
Rol op tot een spiraal en leg in een ingevette taartvorm. Rol niet te strak op en schik het een beetje tot je een mooie taart krijgt (Ik duwde hem een beetje platter).  Zorg dat het uiteinde goed dicht zit, anders loopt de vulling er tijdens het bakken uit.
Bestrijk met gesmolten boter.


Dit is ook een fijne voor op een buffet; de mascarponedip met heerlijke gezoete tomaatjes. Leg de geroosterde broodjes erbij, zodat iedereen zelf lekker kan dippen of opsscheppen.

Nodig
250 gr ricotta
100 gr mascarpone
handje muntblaadjes, fijngehakt
handje bieslook, fijngehakt
200 gr gekleurde tomaatjes
1 el witte wijnazijn
1 el poedersuiker, afgestreken lepel
1 el olijfolie
plakjes stokbrood
olijfolie
1 teen knoflook

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Besprenkel de plakken stokbrood met olijfolie en grill ze in de oven tot ze goudbruin kleuren. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Haal de krokante broodjes uit de oven en wrijf ze in met een gehalveerde teen knoflook.
Geef een draai met de zeezout-molen boven de broodjes.
Meng vervolgens de ricotta, mascarpone in een kom samen met de bieslook en munt, peper en zout.
Spreid uit op een bord, waarbij je in het midden een holling creëert. Daar komen straks de tomaten in te liggen.
Maak de tomaten boven een zeef stuk met je handen; scheur ze stuk. Laat het sap door het vergiet lopen.
Meng de tomaten met wat zout en peper, de witte wijnazijn, olijfolie en poedersuiker.
Schep voorzichtig op het bord met het ricottamengsel in de holling die je eerder hebt aangebracht.
Overgiet met wat druppels olijfolie en bestrooi met nog wat muntblaadjes of peterselie.
Als je van fris houdt, kun je nog wat limoen- of citroensap aan het ricottamengsel toevoegen.


En dit feestnummertje lust iedereen wel. Het is een combinatie van zoet en hartig en zelfs de blauwe kaas is niet te sterk.

De minipizzaatjes zijn makkelijk om in voren te maken. Je hoeft ze alleen nog even in de oven te schuiven.
Vind je de pizza's te groot? Dan kun je er mini puntjes van snijden, of helften.

Ook leuk als licht voorgerechtje of als borrelhapje!

Nodig
peren
gorgonzola
mozzarella
rozemarijn
olijfolie

pitabroodjes
honing
peper, zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer een pitabroodje horizontaal. Je kunt van de boven- en onderkant twee mini-pizzaatjes maken.
Snij met een heel scherp mes dunne plakjes van de peer en verwijder het klokhuis. Je kunt de schil laten zitten.
Halveer de plakjes zodat je halve maantjes krijgt.
Snij de gorgonzola en mozzarella in kleine blokjes.
Bedek de gehalveerde pitabroodjes op de binnenkant met plakjes peer.
Bestrooi met blokjes gorgonzola en mozzarella.
Bestrooi met wat peper uit de molen en wat rozemarijn.
Besprenkel met wat olijfolie.
Zet in de oven tot de kaas gesmolten is en begint te kleuren, ongeveer 15 minuten.


En erg voor de hand liggend, maar zeker niet afgezaagd: Het Gehaktballetje.

Een gehaktballetje doet het altijd goed als hapje.

Deze zijn net even anders, het zijn Marokkaanse gehaktballetjes die je met yoghurt-knoflooksaus moet serveren.

Nodig300 gr lams- of half om half gehakt
2 tenen knoflook
gedroogde bieslook
2 el ras-el-hanout
peper, zout
2 plakken witbrood
1 ei
boter
2 el dikke yoghurt
3 el mayonaise
2 tenen knoflook
1 el gedroogde bieslook

Kruid het gehakt met alle kruiden.
Verwijder de korsten van het brood en doe in de blender of keukenmachine. Laat draaien tot mooi broodkruim.
Meng alle ingrediënten en bijna alles van het broodkruim samen met het ei door het gehakt en kneed goed door.
Draai balletjes van het formaatje pinpongbal.
Rol de balletjes door het achtergehouden broodkruim.
Laat een flinke klont boter in een koekenpan smelten (2 eetlepels) en bak de balletjes tot ze bruin en gaar zijn.
Maak ondertussen de yoghurt-knoflooksaus door alle ingrediënten te mengen. Proef of je de smaak goedvindt. Je kunt nog peper en zout toevoegen!
Serveer de balletjes met de saus.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen