vrijdag 27 september 2013

Herfst: Taartjes met mincemeat


Toen ik laatst in Engeland was kocht ik een potje Mincemeat. Dat had ik nooit gegeten en afgelopen week heb ik het voor het eerst gebruikt in mijn kleine mincemeat-taartjes.

Wat is mincemeat? Het is zeker geen vlees, al doet de naam dat wel vermoeden. Heel vroeger deden de Engelsen er inderdaad vlees door (of bij), maar dat gebeurt al lang niet meer. De naam is echter wel gebleven.
Mincemeat is een marmelade-achtige substantie dat bestaat uit appels, gedroogd fruit, gekonfijte schilletjes, noten en heel veel specerijen als kaneel en kruidnagel.
De smaak is heel geconcentreerd en sterk van smaak (je moet hier van houden!).

Het is een typisch seizoensproduct dat in Engeland rond de feestdagen veel gebruikt wordt. In Nederland is het sporadisch te krijgen rond de feestdagen.

Ik vond de smaak iets te sterk, waardoor ik denk deze taartjes niet vaak te gaan maken. Ik zal de mincemeat hooguit toevoegen aan bijvoorbeeld een appeltaart.

Wil jij de taartjes ook maken? Wellicht kun je een potje bij de groothandel (Hanos of Makro) krijgen. En anders zul je het zelf moeten maken. Hieronder vind je een recept voor mincemeat!
Je kunt je zelfgemaakte mincemeat bewaren in een weckpotje en eventueel met de feestdagen gebruiken.

Ik deed limoen-mascarpone op de taartjes, wat een zachte smaak gaf aan de sterke mincemeat.

Nodig
diepvries roomboterbladerdeeg (1 plak per taartje)
potje mincemeat
suiker
kaneel
uitsteekvormpje- blaadje
boter
poedersuiker
mascarpone
limoensap
(garneer)amandelen

ramekins of kleine taartvormpjes
bakpapier
droge rijst om blind te bakken

Laat het bladerdeeg ontdooien en vet de taartvormpjes of ramekins in met boter.
Verwarm de oven voor op 200 graden

Snij uit elk plak bladerdeeg een rondje dat groot genoeg is voor de bodem en een opstaand randje en bekleed de vormpjes ermee. Prik gaatjes in de bodem met een vork.

Steek uit het overgebleven deeg blaadjes en maak deze nat met wat water. Bestrooi met wat suiker en kaneel.
Leg de blaadjes in de oven en laat krokant en bruin bakken.

Leg in elk met deeg bekleed vormpje een stuk bakpapier en vul met droge rijst om blind mee te bakken.

Zet in de oven en bak ongeveer 15 minuten blind. Wanneer het deeg al begint te bakken, verwijder dan het bakpapier en de rijst en zet terug in de oven. Bak nog eens 15 minuten tot het bladerdeeg een korst begint te worden en niet meer nat is.

Haal de vormpjes uit de oven en vul met mincemeat.
Zet terug in de oven en bak af tot de taartjes mooi bruin zijn, ongeveer 15 minuten.

Meng ondertussen de mascarpone met een schepje poedersuiker en een scheut limoensap. Proef of de smaak naar wens is. Voeg eventueel nog wat limoensap of suiker toe.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze wat beginnen te kleuren. Zet apart.

Laat de taartjes helemaal afkoelen en serveer met een flinke schep mascarpone, de geroosterde amandelen en het krokante blaadje.

Hieronder vind je nog een recept voor mincemeat (van Delia Smith)




Mincemeat nodig
450 gr appels, in kleine stukjes gesneden
225 gr geraspt niervet (bij de slager, kost bijna niets)
350 gr blanke rozijnen
225 gr donkere rozijnen
225 gr krenten
225 gekonfijt fruit zoals sukade of citroenschilletjes
350 gr bruine basterdsuiker
geraspte schil van 2 citroenen
geraspte schil van 2 sinaasappels
50 gram amandelen, gehakt
5 tl speculaaskruiden
6 el cognac

Meng alles, behalve de cognac, goed door elkaar in een grote schaal. Dek de schaal af en laat
12 uur of een nacht in de koelkast staan.

Dek nu af met aluminiumfolie en zet de schaal 3 a 4 uur op een lage stand in de oven (ongeveer 120 graden), het moet er nu uitzien alsof alles in het vet drijft.

Roer tijdens het afkoelen af en toe door.

Wanneer het afgekoeld is, roer de cognac er door.

Doe de mincemeat in gesteriliseerde weckpotjes (uit de vaatwasser) en sluit goed af.

Maak de mincemeat een paar weken voordat je het wilt gebruiken, dan kunnen de smaken goed intrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen