vrijdag 1 maart 2013

Idee voor Pasen: oeufs en cocotte uit Chez Rachel


In het boek van Chez Rachel had ik een soort oeufs en cocotte gezien en besloot die afgelopen weekend de maken, alvast om te testen voor Pasen.

Toen ik het kookboek er op nasloeg, bleek haar recept iets anders te zijn: ze noemt ze 'Croque madame muffins'. Rachel gebruikt namelijk bechamelsaus die ze over haar eieren giet. Ik besloot dat echter niet te doen en deed een schep creme fraiche op de nog rauwe eieren. Bovendien strooide ik er wat bosui op, voor een pittig effect!

Het resultaat was heerlijk! Zo zacht en smeuig, mmmm..

Het bijzondere aan deze oeufs en cocotte is, dat ze in brood gebakken worden. Het brood wordt in de oven een knapperig bakje dat je uit het schaaltje of muffinblik verwijdert. Met als resultaat een éénpersoons taartje met een smeuig eitje erin. Goed idee om de serveren met Pasen.

Een succes dus, en dit weekend maak ik ze weer!

Je moet overigens wel geduld hebben voordat het ei gestold is.



Zo maak je ze;

Nodig
eieren
ham, fijngesneden
geraspte kaas
creme fraiche
bosui
gemolten boter
witbrood, 1 plak per persoon
peper, zout

muffinblik of ramekins

Ik gebruikte ramekins (ovenschaaltjes), omdat ik het muffinblik echt te klein vond! Met als resultaat dat ik per bakje 2 eitjes gebruikte.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de plakken witbrood plat met een deegroller en besmeer ze met gesmolten boter.
Duw ze voorzichtig in de holtes van het muffinblik of in je ovenschaaltjes.
Snijd een paar plakken ham in fijne reepjes en strooi op de bodem van je broodbakjes. Strooi er wat geraspte kaas en fijngeknipte bosui overheen. Breek hierna voorzichtig een eitje er bovenop. Als je bakje nog wat leeg is, doe er dan een tweede ei bij. Schep er wat creme fraiche op en draai wat zout en peper over het geheel heen.
Zet in de oven totdat het ei gestold is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Als het ei gestold is, haal uit de oven en laat een minuut of twee afkoelen. Haal de broodbakjes voorzichtig uit de vormpjes. Je kunt hiervoor een grote lepel gebruiken.

Voor de versie van Rachel: maak een bechamelsaus door een lepel boter te laten smelten, daarna een lepel bloem erbij en een minuutje al roerend laten 'garen'. Hierna steeds wat melk al roerende toevoegen tot je een saus van gewenste dikte hebt. Als laatste wat geraspte kaas in de saus laten smelten en op smaak brengen met wat nootmuskaat, zout en peper.
Schep de saus over de rauwe eieren, in plaats van de creme fraiche.





  

1 opmerking:

  1. het is een Croq Madame....tip: de volgende keer de korstjes eraf snijden...brood met wat olie of boter besmeren en dan met een deegroller plat maken...en dan in de vorm plaatsen, vervolgens vullen met fijn gesneden ham / spek etcetc..dichten met een eidooier en opvullen met bechamel saus...bij gebrek aan bechamel saus? kaas rasp. voor een middel zachte eidooier, 12 min op 180 graden, bij een wat meer solide eidooier 15 min...vervolgens de Croq Madame uit de vorm vissen en op een bord presenteren met een snufje peterselie of selderij om het wat meer kleur te geven...succes

    BeantwoordenVerwijderen