dinsdag 23 juli 2013

Vakantieontbijt: Croque Madame

Pffff, je zult maar een paar weken vrij zijn en elke ochtend in je korte broek en hemdje rondlopen tijdens deze heerlijke warme zomerdagen!

Je hoeft je alleen maar bezig te houden met vragen als: Wat eet je als je je bed uitrolt?

Omdat je alle tijd van de wereld hebt, kun je lekker in je korte broekie in de keuken gaan staan en iets superlekkers bereiden, waarna je het in alle rust lekker in het ochtendzonnetje opeet.

Zo maakte ik afgelopen weekend een Croque Madame.
Eens geen pannenkoeken of croissantjes.

Ze waren helemaal compleet en overgoten met bechamel-kaassaus. En die maakt het juist zo lekker.

Hoe maak je hem?

Nodig:
witbrood
ham
kaas
ei
boter
bloem
geraspte kaas
melk
peper, zout
nootmuskaat
grill- of tostiijzer

Verwarm het grill- of tostiijzer.
Beleg een plak witbrood met ham en kaas en dek af met nog een plak brood. Je maakt dus gewoon een tosti. Grill hem tot hij goudbruin is en leg daarna apart.

Verhit de oven op 200 graden.

Bak ondertussen een eitje in de koekenpan. Zorg ervoor dat het eigeel intact blijft.
Leg apart op een bord.

Maak nu de bechamelsaus.

Laat een eetlepel boter smelten in een steelpan. Wanneer het gesmolten is, voeg een eetlepel bloem toe en roer goed door. Laat al roerend garen voor ongeveer een minuut.

Schenk er nu steeds kleine beetjes melk bij en roer door met een garde. De melk wordt dik. Voeg er steeds een beetje melk bij. Je kunt het vuur wat lager zetten als het te snel gaat.

Als je genoeg bechamelsaus hebt, voeg dan een handje geraspte kaas toe en laat smelten.
Breng op smaak met wat nootmuskaat en eventueel wat zout en peper.
De saus moet een beetje dik zijn, zodat hij straks niet uitloopt wanneer je hem over je tosti heen giet.

Leg de tosti's op een vel bakpapier en leg op elke tosti een gebakken ei. Overgiet met veel saus (ik had helaas te weinig gemaakt omdat de melk op was.). Je moet een lekkere dikke laag hebben, die het liefste ook de randen van je tosti bedekt.

Leg in de oven en laat gratineren voor ongeveer 10 minuten.

Mmmm. Heaven on earth.
Wel erg voedzaam!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen