donderdag 4 oktober 2012

Kip in room - witte wijn - oesterzwammensaus

Dit recept is één van mijn favorieten. In het najaar vind ik het altijd heerlijk om met paddenstoelen te koken, dus besloot ik van de week om weer kip in room - witte wijn en oesterzwammensaus te maken.


Het originele recept komt uit een van mijn eerste kookboekjes; van Tip Culinair: Kip, dat ik jaaaren geleden kocht! Inmiddels heb ik het recept door de jaren heen aangepast.

De saus is zo lekker! Ik maak er altijd zelfmaak-frietjes bij en die zijn heerlijk samen met de saus. Dus frietsaus heb je niet nodig.

De saus is genoeg voor twee personen, maar als je met meer personen bent, hoef je alleen nog extra kipfilets toe te voegen.Nodig voor 2-4 personen

per persoon een kipfilet
bakje spekblokjes of reepjes
bakje oesterzwammen
handjevol champignons
2 bekers creme fraiche van 200ml
1 dunne prei
1 glas witte wijn
3 theelepels gedroogde rozemarijn
kleine teen knoflook
zout, peper

Zelfmaakfriet
aardappelen
frituurpan
zeezout uit de molen

Borstel de paddenstoelen schoon of gebruik keukenpapier. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de prei in dunne ringetjes, tot je een handjevol hebt. De oesterzwammen mogen heel blijven, maar snijd heel grote exemplaren doormidden.

Bak de spekblokjes in een koekenpan. Ze mogen niet hard worden. Als ze gebakken zijn, haal ze uit de pan en bak de kipfilets in het vet van het spek tot ze bijna gaar zijn en lichtbruin.
Haal de kipfilets uit de pan en doe de prei samen met de spekblokjes in de pan. Voeg de creme fraiche toe en laat smelten. Als er een gladde saus ontstaat, doe dan de kipfilets erbij samen met de champignons, oesterzwammen en witte wijn.
Knijp het teentje knoflook boven de saus uit en bestrooi met rozemarijn. Laat de saus doorkoken en zet na vijf minuten het vuur laag, zodat de saus kan pruttelen. Door de oesterzwammen wordt de saus lichtbruin.
Proef! Maak de saus een beetje op smaak met peper en zout. Als de saus te dik wordt, voeg dan wat meer witte wijn toe. Na een minuut of 10 pruttelen op laag vuur is de saus (en kip) klaar.

Als je er zelfmaakfriet bij maakt, schil en snijd dan aardappelen in frieten van de gewenste dikte. Spoel goed af onder de kraan en droog ze daarna goed in een schone theedoek. Hierna bak je ze vijf minuten in frituurvet. De frieten mogen nog niet bruin zijn. Haal ze uit het vet en laat ze afkoelen. Dit is voorbakken.
Wanneer je de friet nodig hebt, bak ze dan af in het frituurvet tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed uitlekken en bestrooi met zeezout.

Geef per persoon een kipfilet, met een flinke schep van de saus er bovenop. Serveer de frietjes erbij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten