vrijdag 5 oktober 2012

Heerlijke spek-prei éénpersoons quiches

Eigenlijk zijn ze ontstaan doordat er een half preitje en een onbestemd bakje spekreepjes nog in de koelkast lagen. Zonde om weg te gooien, dus snel even wat gefabriceerd.

Met een heerlijk resultaat dat dienst deed als lekkere warme verrassing. Ik serveerde ze als voorgerechtje.


Nodig voor 2

2 ramekins (1 per persoon)
2 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
halve prei
klein bakje spekreepjes
1 eetlepel kruidenroomkaas
2 eieren
geraspte kaas
boter
peper

Vet de ramekins in met boter. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes bladerdeeg ondertussen ontdooien.
Snijd de prei in dunne ringetjes. Bak in een koekenpan de spekjes samen met de preiringetjes.

Als het bladerdeeg ontdooid is, leg dan een plakje in elke ramekin. Je moet hier en daar een beetje rekken om de zijkantjes te bedekken. De punten kun je over de rand laten hangen.
Zet de ramekins in de oven en laat zo'n 7 minuten bakken, totdat het bladerdeeg wat hard begint te worden. Als de bodem omhoog komt (luchtbel), duw deze dan weer naar beneden.

Haal de ramekins uit de oven en vul ze met het prei-spek mengsel. Leg op elk een halve eetlepel roomkaas. Kluts de eieren los met wat peper en overgiet de ramekins ermee.
Strooi wat kaas er overheen en plaats ze terug in de oven. Bak ze af tot de binnenkant gestold is en de buitenkant goudbruin, ongeveer 15 minuten. Je kunt de gaarheid van de binnenkant testen door met een cocktailprikker in het midden te prikken. Deze moet er droog uitkomen, dan is hij gaar.

Haal uit de oven en laat een minuut of 5 afkoelen. Maak ze dan voorzichtig los met een mes en til ze uit de ramekins. Warm opeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten