vrijdag 25 juli 2014

Romige Kedgeree



Kedgeree is een typisch Engels ontbijtgerecht. Echt waar!

Natuurlijk is The Full English breakfast met haar bonen in tomatensaus, eieren met bacon en worstjes, toast en marmelade, een champignonnetje en bloedworst het meest bekende ontbijtgerecht uit Engeland. 
Ook al zo'n bord vol calorierijk, warm eten.

Maar kedgeree is heel populair en wordt al sinds de Victoriaanse tijd in Engeland als ontbijt gegeten.
In die tijd kopieerden de Britten zo'n beetje alles uit de Indiase keuken en de Indiase invloeden vind je nog veel terug in Engeland. Met name curry's zijn er nog steeds populair. En wat dacht je van de thee waarom de Britten zo bekend staan?

Kedgeree is een afgeleide van het Indiase khichiri, een warme maaltijd die bestaat uit linzen of rijst met gerookte vis en kerrie. 
De Engelsen namen het recept mee naar Engeland (evenals thee!) en omdat er in die tijd nog geen koelkasten bestonden, at men de resten van de vorige avond graag als ontbijt.

Door de jaren heen is het Engelse ontbijtgerecht kedgeree ietsje veranderd door de toevoeging van eieren. Het liefst tussen hard- en zachtgekookt in. Want dan smaakt het gerecht extra romig.

Ik maakte kedgeree uit het boek Food & Fun van Annabel Langbein. (lees hier het review)
Als Nieuw Zeelandse eet Annabel bijna precies zoals de Britten en is een ontbijtje met kedgeree haar niet onbekend.

Hoewel ik mijn hand niet omdraai voor een traditional English breakfast (Yum! I love it), was de kedgeree behoorlijk spicy en vooral erg vullend en ik zou dit absoluut niet als ontbijt kunnen eten!

Als avond hap prima te doen!

Nodig voor 2
300 gr basmatirijst (of gele rijst)
2 witte visfilets
1 ui, gesnipperd
2 el kerriepoeder
snuf chilivlokken
100 ml creme fraiche
peterselie
3 halfhard-gekookte eieren
1 citroen

evt. slagroom
  
Kook de rijst en de eieren.

Pel de eieren en snij ze in kwarten.

Fruit de ui in een grote koekenpan op laag vuur, ongeveer 8 minuten.
Doe de kerrie en chilivlokken erbij. Laat een minuut meebakken terwijl je roert.

Snij de visfilets in grote stukken bestrooi met zout en peper. Voeg toe aan de uien.
Laat een paar minuten bakken tot de vis gaar is.

Doe de rijst samen met de creme fraiche erbij en roer goed door elkaar heen.

Breng het mengsel op smaak met zout. Peper heb je als het goed is niet nodig, vanwege de chilivlokken!
Knijp een halve citroen boven de pan uit.
Proef of er nog zout bij moet. Ik voegde nog flink wat toe om de kedgeree op smaak te krijgen.

Roer de peterselie erdoor en voor een smeuig effect nog wat extra slagroom. 

Serveer met de eieren en de overige citroen.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen