vrijdag 27 juni 2014

Zomertoetje: Eton Mess met ijs


Eton Mess is een toetje dat bestaat uit aardbeien, slagroom en meringue-brokjes, alles door elkaar gehusseld. Je zou denken dat het 'mess' gedeelte ontstaan is door de rommelige look van het dessert.

Maar volgens een annekdote is de naam ontstaan doordat een Engels hondje tijdens het vervoer naar een echte Engelse picknick, de meringue verwoestte. Er bleven slechts stukjes over. En met het ter plaatse bereiden van het toetje werd de verbrokkelde meringue gebruikt.

Eton Mess wordt al vanaf de 19e eeuw als traditie geserveerd op Eton College in Engeland, tijdens het jaarlijkse cricket toernooi. 
Overigens is het meringue-onderdeel niet traditioneel en is het later pas aan het toetje toegevoegd.
Je vindt veel variaties, waarbij sommigen de aardbeien marineren in bijvoorbeeld balsamico-azijn, of anderen maken een sausje van gepureerd (rood) fruit dat door het room wordt gemengd. IJs hoort er niet in, dat is zeker.

Maar omdat het warm zomerweer was, deed ik er een flinke bol slagroomijs door, voor een lekker koud dessert!

Als je de meringue zelf wilt maken, begin dan op tijd. Deze moet zeker 2 uur bakken. Je kunt ook kant en klare schuim kopen.

Nodig
2 eiwitten
100 gr suiker
aardbeien
slagroom
slagroomijs

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Maak een beslagkom en de garde of keukenmachine vetvrij. Ik doe dat altijd door wat citroensap in de kom te sprenkelen en met keukenpapier goed na te drogen. Vervolgens de garde met hetzelfde papier schoonwrijven.

Splits de eieren en doe de eiwitten in de beslagkom. Klop tot een schuimig geheel. Doe vervolgens de suiker erbij en klop op de hoogste stand stijf.

Spreid het schuim uit op een vel bakpapier en laat 2 uur in de oven bakken tot de meringue hard wordt.

Klop ondertussen de slagroom stijf met suiker en zet in de koelkast tot gebruik.

Als het schuim klaar is, verbrokkel het in kleine stukjes.

Snij de aardbeien in kleine blokjes.

Vul glazen met een bodempje aardbeien. Vervolgens een schep slagroom en meringue er op.

Daarna een bol slagroomijs en herhaal alle lagen nog eens.

Bestrooi met poedersuiker.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen