woensdag 18 juni 2014

Bake My Day -het boek + Winactie!
Heb jij ook de dagelijkse bakwedstrijd Bake My Day op Net 5 gevolgd?

Een groep amateurbakkers streed elke dag tegen elkaar om een mooie taart of een ander baksel neer te zetten. 

In deze dagelijkse afvalronde werden baktechnieken, creativiteit en natuurlijk smaak beoordeeld door de vakjury Hidde Brabander en Vicky Littlejohn en elke dag was er een gast-jurylid (veelal een bn-er) om te helpen met proeven. 

Denk 'Heel Holland Bakt', maar dan veel minder BBC-stijl, veel korter (het duurde iets van een half uur) en met een ietsje laagdrempeliger niveau. Ik bedoel, dat de resultaten er bij de presentatie meestal niet zo gelikt uit zagen als bij Heel Holland Bakt.

De winnares -Marisca Hage-Sjerp- mag zich na het winnen van de bakwedstrijd  'Beste Amateurbanketchef van Nederland' noemen en heeft nu een bakboek, gebaseerd op het tv-programma van Bake My Day.

Het boek is pas uitgekomen en  Marisca is supertrots op haar boek.
En wij zijn natuurlijk enorm nieuwsgierig naar het boek, dat onder de aandacht van veel media is gelanceerd.


Ik mag een review van het pas uitgebrachte boek schrijven! Goodie!

Hoewel ik de bakwedstrijd zo nu en dan op tv volgde, kan ik mij tijdens het doornemen van het boek niet meer herinneren of de recepten die in het boek staan daadwerkelijk uit het tv-programma komen, of dat ze een aanvulling zijn op het repertoire dat op tv voorbij kwam...

Bake My Day - het kookboek-  is een alleraardigst boekje met lekkere recepten voor taarten, cakes en cupcakes, klein gebak en koekjes.
Het begint met een aantal technieken, die je als amateurbanketchef onder de knie moet hebben. 
Aan wat voor technieken moet je denken? 
Hoe je chocolade moet smelten, praliné maakt, eiwit stijfklopt, banketbakkersroom maakt, dat soort dingen. De handige basics, dus!

Wat ik zelf goed vind, is dat er een how-to in staat over hoe je een marsepeinen taart bekleedt. Veel kookboeken ontbreekt het hieraan en op de foto's zie je duidelijk hoe je dat doet.

Minpuntje is, dat er in de how-to niets gezegd wordt over het ondersteunen van verschillende lagen bij een gestapelde taart, met stokjes of 'dowels'. JE BRUIDSTAART GAAT GEHEID INZAKKEN,GLIJDEN OF SCHEEF STAAN (Trust me, I know all about it). 
Overigens, in het recept voor de bruidstaart, dat achter in het boek staat, wordt het helaas ook niet verteld.

Wat wel in de how-to staat, is het maken van marsepeinen roosjes. Het is dit de simpele benadering van Marisca, die goed na te doen is aan de hand van de foto's in de how-to.Dat is wel weer een pluspuntje!

Vervolgens is er een hoofdstuk met klassiekers, dat ik zelf het beste hoofdstuk vind.
Je vindt er vruchtenvlaai, Franse appeltaart, Schwarzwalderkirsch-taart, tarte Bordaloue, sticky toffeecake, mokkaschuimtaart en nog meer.

De overige hoofdstukken gaan in 'moeilijkheidsgraad' steeds een treetje hoger op de ladder van moeilijkheid, waarbij je uiteindelijk uitkomt bij de heuse bruidstaart van drie lagen en met marsepein bekleed.
Maar ja, wat is moeilijk? Uiteindelijk moet je gewoon de stappen van de recepten opvolgen, dan moet het goedkomen. De recepten zijn alleen iets minder eenvoudig en nemen iets meer tijd in beslag. Ze zijn heel goed te doen denk ik.

De vormgeving van het boek is kleurrijk en fris en de foto's zijn prachtig.
Het zijn allemaal leuke recepten.Verwacht van dit boek geen diepgaande achtergrond info of leeswerk. Dat zou ook onmogelijk zijn, aangezien het boek vrij dun is.

Het boek bestaat slechts uit een aantal basistechnieken en wat lekkere bakrecepten.
En daarom vind ik het een leuk boek voor beginnende bakkers.

Als je al in het bezit bent van patisseriebijbels, naslagwerken of andere taartenboeken, is dit helaas geen aanvulling op je collectie.


Bake My Day van Marisca Hage-Sjerp-  is uitgegeven door Kosmos en is te koop voor 
€ 15,00 

Hieronder staat een winactie voor het boek!
Lijkt het Bake My Day boek jou leuk en wil jij ook een exemplaar hebben?

Mail even of laat een reactie op de site achter en misschien win jij het boek! 

De winactie duurt t/m 24 juni, dus wees er snel bij.

2 opmerkingen:

 1. O leuk !! ik heb het programma veel gekeken en zou graag wat recepten uit willen proberen uit dit boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Rik!
   Mail even je adres als je wilt.
   groetjes,
   Mireille

   Verwijderen