maandag 25 november 2013

Sukade met ovenchips van zoete aardappel


Zin in een echt winters gerecht?

Dan is dit iets voor jou!
De ovengebakken chips van zoete aardappel geven het - bijna klassieke - gerecht een moderne twist en houden het minder zwaar.

De chips zijn trouwens als snack ook erg jummie. Beter dan chips uit een zak!

De sukade moet 2 uur garen in een braadpan. Dan krijg je lekker zacht en mals vlees met een intense smaak.

Zo maak je het;

Nodig voor 4
2 el boter
4 sukadelapjes
1 ui, gesnipperd
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
500 ml runderfond
1 glas rode wijn
maizena

2 grote zoete aardappels, in heel dunne plakjes
2 el olijolie
zeezout
rozemarijn

4 stronkjes witlof
honing
tijm

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Snij de zoete aardappels met schil en al in heel dunne plakjes met een kaasschaaf of een mandoline als je die hebt.
Meng ze in een kom met wat olijfolie, zeezout en rozemarijn.
Spreid ze uit op een vel bakpapier en laat in de oven bakken tot ze knapperig zijn. Dat duurt ongeveer 40 minuten of langer.

Laat in een braadpan de boter smelten en fruit de ui aan. Doe het vlees erbij en bak ze om en om bruin.
Voeg de fond, wijn, laurier, kruidnagels en tijm toe en breng aan de kook.
Laat even doorkoken en breng daarna het vuur omlaag.
Doe het deksel op de pan en laat 2 uur stoven. Keer af en toe het vlees om en bedruip eventueel met de jus.

Als de chips klaar zijn, haal uit de oven.

Halveer ondertussen de witlof en verwijder de bittere kern.
Besprenkel de witlof met honing en tijm en bestrooi met peper en zout.
Verwarm de oven opnieuw en zet de witlof ongeveer 20 minuten voordat het vlees klaar is in de oven.
Laat de witlof in 15-20 minuten gaar worden.

Als de stooftijd van het vlees voorbij is, haal het vlees uit de pan.
Los in een kommetje 1-2 eetlepels maizena op in een drupje water. Roer de maizena door de saus en laat even kort doorkoken.

Als het goed is, krijg je een dikkere saus.

Proef even of er nog iets bij moet (peper, zout).

Maak de borden op;
Leg op elk bord een twee stukjes witlof met daar bovenop een sukadelapje.
Garneer met een flinke schep zoete aardappel-chips. Schek de saus over het vlees.

Lekker!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen