woensdag 19 december 2012

Weet jij al wat het wordt? Het kerstmenu 2012



Zoals de meeste van ons heb ik er al weken rekening mee gehouden en overal gekeken om inspiratie op te doen.
Omdat wij niet met veel mensen zijn, kies ik voor een driegangenmenu, in plaats van een feestbuffet.

Na door mijn vele kookboeken en mijn favo foodsites heen gestruind te hebben, kwam ik op het volgende;

Het leek me lekker om iets met fazantenbouten en kastanjes te maken. Met klassieke, warme kerst-smaken.
Maar door de hectische tijd die ik de laatste tijd heb gehad kies ik voor The Easy Way Out.
Nou ja, niet volledig hoor. Dat kan ik niet over mijn (foodie)hart verkrijgen. Ik heb voor een licht, smaakvol visgerecht gekozen uit een van mijn Jamie Oliver boeken. Natuurlijk met een smaakvol voorgerechtje en dessert!
En tweede kerstdag ga ik smokkelen, dan wordt het de kant en klare Jamie Oliver rollade van AH. Niet doorvertellen hoor!

Hieronder de recepten voor twee menu's. Misschien haal jij er nog inspiratie uit?

Ik kies voor het tweede menu; die met vis. (en maak wel beide toetjes!)

En natuurlijk worden er nog genoeg tussendoortjes, amuses en zoetigheden gemaakt!

Menu 1

Scandinavische aardappelsoep met spekjes en bieslook

Fazantenbouten met kastanjes, cranberry's en kool

Gratin Dauphinois (gegratineerde aarappeltjes)

Pavlova (van Nigella Lawson)



           Scandinavische aardappelsoep met spekjes en bieslook

Nodig

1 el boter
 300 gr wit van prei
1 el bloem
1 liter runderbouillon
400 gr aardappelen in blokjes
2 dl zure room
Gebakken spekreepjes
Handjevol bieslook, fijngeknipt
Laat de prei stoven in de boter, bestrooi  daarna met bloem en meng door elkaar. Giet de bouillon er overheen en breng aan de kook.
Voeg de aardappelblokjes toe en laat het geheel 30 min doorkoken.
Pureer de soep in een blender en haal door een zeef.
Voeg de zure room toe en breng  op smaak met peper en zout. Als hij te dik is, voeg dan wat water toe.
Deze soep vind ik er altijd heel feestelijk uitzien. Al zou je het niet denken, hij is heel smaakvol. De spekjes en bieslook als topping geven altijd een feestelijke look.
Mijn soep valt altijd dik uit, maar ik verdun hem met water. Je kunt hem makkelijk van te voren maken en zelfs in amuseglaasjes serveren! Je kunt ook een drupje slagroom op de soep gieten voor een mooi effect.




Fazantenbout met kastanjes, nieuwe aardappelen, cranberry's en kool

Nodig voor 4

4 pers
Olijfolie
fazantenbouten, twee per persoon
2 uiten, grof gehakt
1 laurierblaadje
1 takje tijm
6 jeneverbessen
12 nieuwe aardapplen, gehalveerd
175 voorgekookte en ontvelde kastanjes
450 ml wild- of rundvleesbouillon
150 ml krachtige rode wijn
115 gr cranberry’s
175 gr savooiekool, gesnipperd
Geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olijfolie in een stoofpan, leg de fazanten erin en bak ze rondom bruin. Haal uit de pan en zet apart. Doe de uien in de pan e bak in ongeveer 8 minuten zacht.
Voeg het laurierblaadje, tijm, jeneverbes, nieuwe aardappelen en kastanjes toe en roer door elkaar. Doe de fazanten er weer bij. Giet de bouillon en wijn erbij en dek de pan af. Breng aan de kook en zet in de oven voor 25 minuten.
Haal de fazanten uit de pan en laat rusten. Zet de pan op het vuur. Voeg de cranberry’s, kool en sinaasappelrasp en sap toe en kook 10 minuten op middelhoog vuur.
Doe de fazanten weer terug in de pan.



Gegratineerde aardappelen
Nodig
1 teentje knoflook
30 gr boter
500 gr vastkokende aardappelen
300 ml slagroom
150 geraspte kaas
peper, zout, nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200 graden
Wrijf een ovenvaste schaal in met knoflook en beboter hem dan.
Schil de aardappelen en snij ze in zeer dunne plakken, met mandoline of schaaf. Spoel ze gronding onder de koude kraan af, dit is belangrijk. Dep ze met een theedoek droog.
Stapel dakpansgewijs in een lage ovenschaal. Strooi af en toe weinig peper en zout tussen de laagjes.
Knijp het teentje knoflook uit in de slagroom en roer door. Giet over de aardappelen. Strooi wat nootmuskaat over de aardappelen, daarna de geraspte kaas en botersnippers.
Bedek de schotel met aluminiumfolie en zet 75 minuten in de oven. Haal daarna de aluminiumfolie er vanaf en laat nog 15 minuten in de oven staan,zodat het wat bruin wordt.
Gebruik eventueel kleine ovenschaaltjes voor éénpersoons-porties. Voor een feestelijk accent kun je wat verse peterselie over het geheel strooien.
Maak dit van te voren, dan hoef je het alleen op te warmen wanneer je het nodig hebt. (de oven heb je al voor andere dingen nodig!)
Dit lukt altijd!



 Pavlova met passievruchten en frambozensaus

Nodig voor een heel grote Pavlova

 8 eiwitten
500 gr fijne suiker
4 tl maizena
2 tl witte wijnazijn
halve tl vanille extract

Topping:
500 ml slagroom
10 passievruchten
500 gr frambozen
3 el poedersuiker

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Teken op een vel bakpapier een circel van ongeveer 24 cm. Je kunt een bord of pan overtrekken.
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Wanneer er pieken vormen, voeg de suiker toe en mix tot er stevige, glanzende pieken ontstaan.
Sprenkel de maizena, azijn en vanille over het eiwit en vouw voorzichtig er doorheen met een lepel.

Spatel het eiwit op het bakpapier en vorm een mooie 'schijf' met een platte bovenkant.
Zet in de oven en draai gelijk de temperatuur naar beneden, naar 125 graden. Laat een uur bakken en laat in de oven afkoelen.
Je kunt de schijf al een dag van tevoren maken. De topping op de dag zelf. Zorg wel dat hij goed, luchtdicht verpakt wordt.

Leg de schuimtaart op een taartschaal en maak hem op;
Klop de slagroom, niet helemaal stijf, met weinig suiker. Doe de slagroom op de schuimtaart en maak mooie vormen.

Snijd de passievruchten doormidden en schep de zaden en het sap er uit. Doe ze in een kom. Je kunt ook granaatappel gebruiken.
Pureer de frambozen met een staafmixer of in de blender, samen met de poedersuiker. Haal door een zeef.
Doe de passievrucht bovenop de slagroom en giet daarover de frambozensaus. Niet te veel! het moet niet een slagveld worden.
Je kunt de saus in een sausschaaltje erbij serveren, zodat de gasten het zelf over hun stuk pavlova kunnen gieten.

Het originele recept van Nigella heeft nog lychees als topping. Zelf vind ik dat niet zo lekker en heb ze daarom weggelaten!



Menu 2

Scandinavische aardappelsoep met spekjes en bieslook

Kabeljauw met avocado uit de oven (van Jamie Oliver)

Gratin Dauphinois (gegratineerde aarappeltjes)

Frisse citroenpudding (van Jamie Oliver)


 Scandinavische aardappelsoep met spekjes en bieslook

Zie hierboven voor het recept van de aardappelsoep.





Kabeljauw met avocado uit de oven (Jamie Oliver)

Nodig voor 2

2 kabeljauwfilets a 225 gram
1 handje basilicum
1 avocado
150 gepelde gamba’s (of rivierkreeftjes)
1,4 dl slagroom
150 gram cheddar kaas of geraspte kaas
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 220 graden
Snijd de avocado in plakjes
Vet een bakblik in met een beetje olijfolie. Bestrooi de kabeljauw aan beide kanten met zout en peper en leg in het blik.
Strooi de basilicum, avocado en gamba’s over de filets. Sprenkel de slagroom er overheen en rasp de kaas er over.
Bak de vis boven in de oven ongeveer 15-20 minuten tot hij goudbruin is en begint te pruttelen.
Breng op smaak met zout en peper.

Gegratineerde aardappelen
Zie recept hierboven



Frisse citroenpudding uit de oven (Jamie Oliver)

Nodig
60 gr boter
120 gr suiker (bij voorkeur vanillesuiker)
Geraspte schil en sap van 1 citroen
2 grote eieren, gesplitst
60 gr zelfrijzend bakmeel
3 dl melk

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roer boter, suiker en citroenschil in een mengkom tot een romig mengsel. Klop er de eierdooiers en bloem door en voeg de melk en 3 eetlepels citroensap toe. Roer goed.
Klop de eiwitten in een aparte, vetvrije kom stijf en doe de inhoud van de andere kom erbij. Spatel alles door elkaar, maar overdrijf niet, je wilt niet dat de andere kom eiwit verdwijnt. Giet het mengsel in een met boter ingevette ovenschaal. Vul een bakblik voor een derde met kokend water en zet de ovenschaal erin. Zet in de oven en bak de pudding 45 minuten tot de bovenste laat gestold en sponzig en mooi goudbruin van kleur is.

Zoals je ziet zijn het vrij simpele gerechten, waarbij de oven het meeste werk doet.
Voor de fazantenbouten en gepelde, gekookte kastanjes kun je het beste naar een groothandel gaan. Ik zag beide bij Sligro.


 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen