maandag 3 december 2012

Bread and butterpudding; lekker warm vanilletoetje


Broodpudding klinkt niet zo lekker. Maar het brood dat in deze pudding verwerkt is vind je niet terug. Die lost namelijk op in de slagroom en melk!
Dit recept komt uit het boek van Ainsley Harriott ('Koken voor familie en vrienden'). Ik halveer hem altijd, omdat we met weinig mensen zijn.
Het zou ook een lekker toetje zijn voor kerst. Zo maakte ik hem in éénpersoonsporties in mijn paarse mini-cocottes.

Er zijn op internet vele varianten te vinden. Zo maakt Jamie Oliver hem met jam ertussen of kun je wat Baileys toevoegen aan je vanilleroom!

Voor twee personen (ovenschaal voor twee):

Nodig
4 plakjes witbrood
boter
25 gr rozijnen
150 ml volle melk
25 ml slagroom
1 ei
4 zakjes vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Besmeer de plakjes witbrood met boter. Snijd in kleine driehoekjes
Meng de melk, slagroom, suiker en het ei met een.
Week de plakjes brood één voor één in het mengsel.

Vet de ovenschaal in met boter. Leg de driehoekjes brood dakpansgewijs in de schaal. Strooi tussen de lagen door wat rozijntjes. Giet het overige van het melk-ei mengsel over de schaal heen en laat 15 minuten intrekken.
Bestrooi de bovenkant met een schepje suiker.

Vul een grotere ovenschaal of braadslee voor de helft met kokend water. Zet de ovenschaal met de pudding er in. Het water mag niet hoger dan halverwege de ovenschaal komen!
Zet 30 minuten in de oven.

De pudding mag niet meer vloeibaar zijn, maar moet wel smeuig blijven. Hou het dus in de gaten en prik af en toe met een sateprikker om te kijken of het ei al gestold is.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen