vrijdag 13 juli 2012

Captain's Dinner (ook het kookboek)


Op herhaaldelijk zeuren van mijn vriend aten we van de week Captain’s Dinner; kapucijners met uitjes en spekjes, compleet met piccalilly erbij!
Voor een fris en zoet element serveerde ik er perzik-Bellini’s bij. I know, rare combinatie, maar wel  erg lekker!
Mijn moeder maakte het vroeger wel eens, Captain’s Dinner. Gewoon tussendoor, als ‘lekker bordje’ eten bij de tv. Aangezien zij niet van zoetigheid houdt, was dit altijd een traktatie, als een snack voor haar!
Captain’s Dinner, ik heb nooit geweten dat het de officiële naam van dit gerecht is.
Maar tijdens ons weekendje weg in het vroege voorjaar, waarbij wij op het oude cruiseschip de SS Rotterdam verbleven,  heb ik veel over cruiseschepen geleerd en ook dat bovenstaand gerecht een heuse naam heeft.

Oud cruiseschip SS Rotterdam, in Rotterdam

Op het schip de SS Rotterdam kun je verblijven zoals in een hotel. Het vaart niet meer en bevindt zich in het havengebied van Rotterdam. Het is een museum en alles is nog authentiek, behalve de (hotel)kamers.
Wat was het ontzettend leuk, je gaat echt terug in de tijd! Je kunt een rondleiding nemen en in bepaalde zalen hangen foto’s uit vroegere tijden. Het schip was van de Holland Amerika Lijn en voer  trans-Atlantisch tussen 1946 en 1971. Nostalgie dus!

Naast de museumboekjes en mooie boeken over schepen die je in het winkeltje op het schip kon kopen, was er ook een kookboek waar ik direct verliefd op werd! Ik kocht het gelijk en gedurende ons verblijf las ik steeds een stukje (voor). Het verleden begon te leven..
Er wordt in het boek ontzettend veel verteld over de gloriedagen op het schip en het boek is voorzien van oude foto’s. De rode draad in het boek is het eten aan boord van het cruiseschip; wat at men, hoe werd het bereid, gepresenteerd en logistiek gedaan. Natuurlijk was dat een stuk ouderwetser dan hoe het nu toegaat op cruiseschepen. De moderne technieken van nu waren er nog niet! (hoewel de eerste magnetron er wel was, een voorloper op de magnetron die bij het volk pas geintroduceerd werd in de jaren ’80)
Ook al was het een stuk ouderwetser dan nu, voor die tijd was het uitzonderlijk luxe en exotisch! De na-oorlogse Nederlandse bevolking was natuurlijk niet bekend met kaviaar, kreeft en andere luxe dingen zoals eendeleverpaté. Een reis met het cruise schip was dan doorgaans ook voor the happy few, de welgestelde burgers.
Op de oude foto’s in het boek zijn de buffetten van toen te zien. De opmaak en presentatie is natuurlijk gedateerd en voorzien van opvallend veel mayonaise en augurken om mee te decoreren! Niet meer van nu, maar het verklaart wel de bekende mayo-ei-augurk- presentatie van de zalmsalades van mijn moeder (en schoonouders). Very seventies!


In het boek zijn een aantal oude menukaarten opgenomen, zodat je kunt lezen wat er op het menu stond. Erg leuk om te lezen. En verbazingwekkend luxe. Een leuk weetje is, dat er aan boord een kunstenaar aanwezig was die elke dag een menukaart beschilderde en voorzag van het menu van die dag, waarna een kleine oplage aan boord gedrukt werd. De menukaarten werden als geschenk aan de gasten meegegeven (als souvenir) en zijn tegenwoordig collectors items geworden.

Er was overigens onderscheid tussen de 1e klasse en 2e klasse. Verschillende restaurants en menu’s dus.

In dit boek las ik wat een Catain’s Dinner eigenlijk inhoudt.
Niet alleen het diner samen met de kapitein aan tafel, alleen voor door de kapitein zelf uitgenodigde passagiers die op het schip verbleven. Dit was een hele eer en men ging gekleed in gala en at een speciaal voor de kapitein samengesteld menu. Gala was overigens uberhaupt de dresscode voor het diner aan boord. Elke avond in gala gekleed dus!

Maar Captain’s Dinner betekent ook het simpele gerecht dat gemaakt wordt van lang houdbare producten op een schip, zoals kapucijners, uien, spek en tafelzuur! Niks exclusiefs en glamoureus aan! Waarschijnlijk werd dit gerecht alleen door de kapitein of de medewerkers van het schip genuttigd en zeker niet tijdens het feestelijke diner met de kapitein!
In het boek staan 50 recepten van de gerechten die toen op het menu stonden. Sommige zijn aangepast aan deze tijd, vanwege de verkrijgbaarheid van sommige producten. Ze zijn over het algemeen gebaseerd op de amerikaanse keuken (het ontbijtbuffet was dat ook) en op de franse keuken (in die tijd de meest verfijnde keuken, waarmee gepronkt werd).
Het is een leuk kookboek, maar begint pas echt te leven als je een bezoekje brengt aan het cruiseschip. Deze kun je gewoon bezoeken. Het boek is al wat ouder, 2011

Mijn versie van Captain’s Dinner;
Nodig voor 2  personen:
Grote pot jonge kapucijners
Spekjes in reepjes
1 grote ui
2 tenen knoflook
Piccalilly uit potje

Snij de ui in reepjes en bak deze daarna in een klein drupje olie of boter in een koekenpan of hapjespan. De ui mag niet bruin worden, maar wel zacht! Doe hierna de spekjes erbij en bak gaar. De spekreepjes mogen niet bruin worden. Hierna de afgegoten pot kapucijners erbij. Tot slot de tenen knoflook uitpersen boven de pan. Laat de kapucijners ongeveer 15 minuten zacht worden. Voor de liefhebber kun je er wat piccalilly in een schaaltje bij serveren.
Voor de perzik Bellini’s, zie eerder blog.

Jonge kapucijners



Geen opmerkingen:

Een reactie posten